Det blev ett JA!

Förlååååt att jag hållit er på halster angående mötet med läkaren i förrgår (gällande att jag/vi vill ha kejsarsnitt). Inte meningen! Har haft så satans mycket på jobbet (typ som vanligt alltså ;-D) att jag inte hunnit blogga. Men nu så! I tisdags var alltså jag och Niklas på Danderyds sjukhus för att träffa en läkare för att (återigen) gå igenom varför vi vill föda med planerat kejsarsnitt. Hela "Gravid vecka för vecka"-teamet var dessutom med, så nu på tisdag kommer programmet där ni får se själva hur allt gick. Men, det viktigaste först - vi fick vårt snitt, jiippiieee! Är så sjukt lättad. Det känns hur bra som helst att ÄNTLIGEN få detta bekräftat. Dels för att få slut på oron att inte själv få bestämma över min egen förlossning, men också för att jag nu kan lägga bort rustningen och packa ner vapnen. Jag behöver inte strida längre, och framförallt behöver jag inte oroa mig för att behöva kriga med barnmorskor och läkare, samtidigt som klockan tickar och förlossningen närmar sig. Nu andas jag ut. Känns satans skönt, och befriande.

 

Hursom, jag vill gärna berätta lite om det här mötet, eftersom den jag fick träffa är en av Sveriges ledande experter på just kejsarsnitt, och "kejsarsnitt på moderns önskan" som det heter. Alltså när en kvinna vill förlösas med kejsarsnitt av humanitära, och inte medicinska, skäl. Precis som jag då. Ellika Andolf heter hon, och är överläkare och professor på Danderyds sjukhus. Hon har varit med och skrivit en väldigt intressant rapport (läs den HÄR!) om just kejsarsnitt på moderns önskan, och är ofta den som uttalar sig i frågan när tidningar och tv ska göra reportage kring detta kontroversiella ämne. Hon var extremt saklig under vårt samtal och jag blev väldigt bra bemött. Det fanns inga som helst personliga värderingar inlagda i det hon sa, hon var bara väldigt mån om att jag skulle få bästa möjliga vård: dvs all tillgänglig medicinsk information om de fördelar och nackdelar som finns med båda förlossningssätten. Så att jag och Niklas tillsammans kunde fatta ett informerat beslut. 

 

Mötet gick till så att vi gick igenom orsakerna till varför jag vill ha ett snitt, sen gav hon mig all medicinsk information kring de båda sätten att föda. Hon berättade också att det finns möjlighet att (om man vill) börja med en vaginal födsel, som sedan kan övergå i ett snitt om man börjar känna sig otrygg i situationen och hellre vill förlösas med kejsarsnitt. Då är man alltså "snitt-lovad" och behöver bara säga till så får man sitt snitt, men kan på så sätt prova att inleda födseln vaginalt om man känner att man vill det. Och det är säkert en jättebra lösning för många, för då känner man sig trygg med att man FÅR ändra sig under förlossningens gång. För min del så är det dock enbart snitt som gäller, och när jag sa det så ringde hon helt enkelt och bokade tid. En helt overklig känsla på så många sätt. Dels för att jag i samma ögonblick som hon lyfte den där telefonluren kunde känna hur jag slappnade av i alla celler i min kropp, men också för att datumet hon bokade ju blir Iggys födelsedag. En märklig känsla att VETA den, redan nu. Märklig, men fantastisk. 

 

Eftersom det här är något av en hjärtefråga för mig, så passade jag på att intervjua henne (sitter man med en expert på ämnet så går det ju liksom inte att låta bli...) om sånt jag själv undrat vad gäller kejsarsnitt. Till exempel :
 
- Många tycker ju sig "veta" att ett kejsarsnitt är så mycket sämre för både bebis och mamma än en vaginal förlossning - stämmer det verkligen?
- Varför är kejsarsnitt så skamfyllt och stigmatiserat i Sverige, men inte i många andra länder? 
- Hur stor roll spelar den ekonomiska faktorn (kejsarsnitt är dubbelt så dyrt som en vaginal förlossning) i att vården hellre ser att kvinnor föder vaginalt?
 
Detta filmades, så förhoppningsvis kommer ovanstående frågor med i programmet som kommer på tisdag, för er som är intresserade. Och kommer de inte med i programmet skriver jag hennes svar här i bloggen istället. Men, den viktigaste frågan av alla: "Är det rätt att neka en kvinna ett kejsarsnitt som begärs av humanitära skäl?", skriver jag hennes svar på redan nu, eftersom jag vet att det finns tjejer därute som läser min blogg och som fått avslag på sina önskemål om snitt, hos både en och två läkare. Och Ellika Andolfs uppfattning var (obs, allt som följer är mina ord utifrån min upplevelse av samtalet med henne), att om kvinnan ifråga har fått all medicinsk information, och blivit erbjuden (och ev gått igenom) samtal hos experter på förlossningsrädda kvinnor, men fortfarande inte kan tänka sig något annat än ett kejsarsnitt, så ska ett kejsarsnitt beviljas. Hon menade att en förutsättning för att en vaginal förlossning ska bli lyckad, är ett bra samarbete mellan barnmorskan och den födande kvinnan. Och är den födande kvinnan livrädd och inte VILL föda vaginalt, så försämras förutsättningarna för ett gott samarbete och en lyckad förlossning avsevärt. Och då är det bättre att kvinnan får föda med kejsarsnitt. Hon sa också att detta är hennes uppfattning och rekommendation (t ex i rapporten från Socialstyrelsen), men att det finns läkare som inte alls håller med. Och att för bara 15 år sen var det i princip praxis att alltid avslå begäran om kejsarsnitt på moderns önskan (av humanitära skäl), så uppfattningen om att man ska bevilja fler är relativt ny. De humanitära snitten ökar, och även inställningen att hellre säga ja än nej, men kan kan alltså råka ut för läkare som är väldigt fasta i sin syn på att kejsarsnitt endast ska utföras om det finns medicinska skäl.
 
Eftersom jag vet att flera av er därute har gjort just det, så ville jag bara skriva detta sista stycke, så att ni förhoppningsvis får lite mer kraft i att veta att en av Sveriges främsta experter på området faktiskt är på er sida. Vet att en av er har haft en fruktansvärt svår första (vaginal) förlossning, och nu fått avslag för snitt med andra barnet hos inte bara en, utan två läkare. Denna tjej är i ungefär samma vecka som jag, och fy satan vad jag hade mått dåligt om jag fått avslag nu. Det sista man vill såhär sent i sin graviditet är att känna skräck och maktlöshet över sin situation. Jag berättade om denna tjej för Ellika, och hennes uppfattning var att behandlingen hon fått var "direkt inhuman". Så du därute, stå på dig! Palla boka tid hos en läkare till. Tredje gången gillt. Jag tänker på dig. Jag hade tur att få avsluta min graviditet i Sverige istället för Ryssland, och hoppas innerligt att du får det också. ♥
 

Iggy kommer dimpa ner i vår värld onsdagen den 29:e januari, och blir därmed en Vattuman till Niklas stora förtjusning. (Niklas är nämligen till hälften fisk; badar två gånger varje dag (!) och trivs allra bäst när han befinner sig ute på havet, helst i sällskap av en av sina älskade surfbrädor.) 

11 kommentarer

Mer än 6 år sedan
Elise: Vad KUL att du hittat hit! Och tusen tusen tack för din tokfina kommentar, blir så himla glad. Härligt att du å syrran e ok, då behöver jag inte oroa mig för Iggy ha ha! ;-D

Megakram för att du tog dig tid att svänga förbi å peppa mig!
Mer än 6 år sedan
Här kommer jag och kommenterar flera månader efter alla andra, haha. Såg några avsnitt av Gravid vecka för vecka nyss och blev så nyfiken på dig just pga att du valt kejsarsnitt.

Jag tycker att det ska vara en självklarhet att man ska få bestämma själv hur man vill föda sitt barn. Att människor ska lägga sig i och säga att "det är sämre för barnet" och påstå att man är en svag människa för att man väljer kejsarsnitt är ju helt sinnesjukt. Alla är olika och alla känner olika.

Både jag och min syster är födda genom kejsarsnitt. Jag mår bra och min syster är bra, och vi har väl aldrig någonsin lidit av att vi blev utplockade istället för att kämpa oss ut själva.

Blir bara så TRÖTT när människor får för sig att det är okej att döma folk. Känner verkligen att såna människor kan dra åt hvete :) Hehe. Kram på dig Vanja!
Mer än 7 år sedan
Gud vad glad jag blir! Det måste känts jätte skönt!
Har tittat lite på gravid vecka för vecka och blev så himla lättad när jag såg klippet med dig om kejsarsnitt. Att jag känner igen mig så väl! Tack sjukt mycket för det! Du är underbar! Så jordnära och glad!
Jag har kommit in i den åldern då alla börjar skaffa barn och jag själv är så rädd samt obekväm av bara tanken att föda vaginalt, att jag känner att jag nästan inte vill skaffa barn pga. den anledningen.
Hur som helst, vill bara tacka. Nu känner jag mig inte lika ensam. Nu fick jag lite hopp!
Mer än 7 år sedan
Grattis! Vad härligt att du fick ditt snitt beviljat! :D Känner mycket igen mig i dina känslor angående förlossning mm. Var själv hos läkaren i torsdags för att jag har förlossningsfobi och fick mitt beviljat med! Känns helt underbart att kunna slappna av och faktiskt njuta de sista veckorna som är kvar! 17 Februari välkomnar vi vår lilla prinsessa till världen :)
Mer än 7 år sedan
Hej Vanja!
Grattis till snittet! Jag väntar mitt första barn i slutet av februari och har följt din videoblogg ett tag, blev så otroligt glad när du berättade om din förlossningsrädsla och önskan om ett snitt då jag lite sitter i samma båt, är 34 och har väntat till nu med att skaffa barn pga av en stark förlossningsrädsla sen jag var barn. Jag är efter mycket krigande, träffar med förlossningsläkare och psykologer, beviljad ett snitt. Har fått ta jävligt mkt skit och dumma kommentarer/frågor längs vägen. Ta hand om er och lycka till med graviditet och snitt : ) Kram
Mer än 7 år sedan
Hej! Funderar över Idas kommentar... Om man som i det här fallet väljer att fokusera sin blogg och sin "videoblogg" så pass mycket på att man ska göra kejsarsnitt så kan det väl knappast vara nån överraskning att det kommer frågor? Är man en "hater" bara för att man undrar och funderar och inte bara hejar och hurrar? Jag har aldrig träffat nån som så tvärsäkert velat ha kejsarsnitt, åtminstone ingen som berättat om det, så då är det väl inte konstigt att man blir nyfiken? Sen är det ju upp till Vanja om hon vill svara eller inte. Jag håller helt med om att alla borde få göra precis hur dom vill med sin förlossning, men om vi inte pratar och diskuterar och delar med oss (på ett hövligt sätt) av våra erfarenheter så kommer det ju bara fortsätta vara ett "tabubelagt" ämne.

Med vänlig hälsning,
Caroline
Mer än 7 år sedan
Åh, vad skönt för er Vanja! Måste vara en stor lättnad för er.

Sedan funderar jag kring de andra som kommenterar här som ifrågasätter och ställer frågor du redan svarat på. Läs igenom innan ni börjar komma med era negativiteter. Jag tycker, precis som du Vanja säger, att det borde vara upp till var och en och att man inte är "mindre kvinna" för att man väljer att föda med planerat kejsarsnitt. Får också uppfattningen om att det på något vis inte ses som en riktigt förlossning då man föder med planerat kejsarsnitt. Underligt det där. Går också i de tankegångarna som du angående att om det vore män så hade det inte ens accepterats på samma sätt att uthärda den smärtan många kvinnor får göra vid en vaginal förlossning.

Du är GRYM som väljer att prata om det här öppet och du inspirerar väldigt många. Det kommer alltid finnas haters, men glöm inte bort att de hatar för att de finns en osäkerhet hos dem och att de ser något hos dig som de är avundsjuka på.

Lycka till med allt!

MVH/Ida
Mer än 7 år sedan
Hej! Vad gör man om man har tid för ett planerat snitt och bebisen vill komma ut tidigare? Får man akut snitt då?
Mer än 7 år sedan
Grattis! Eller vad man nu ska säga :)

Men jag funderar på varför du inte valde alternativet med att börja vaginalt och ändå vara garanterad snitt om du känner att du vill det efter ett tag? Det låter i mina öron som "det bästa av två världar". Är du inte ens lite nyfiken på hur det skulle vara att föda vaginalt? Visst finns det många många skräckhistorier från förlossningar, men det finns ju ännu fler som vittnar om hur otroligt häftigt och mäktigt det är att föda också. Är du inte alls rädd att du ska gå miste om en väldigt speciell upplevelse? Jag tänker mer på känslan av att man kan så mycket mer än man tror är möjligt, det är liksom det ultimata styrkebeviset för en själv. Eller du ser vaginal förlossning som omöjlig för att du är så rädd?

Missförstå mig rätt nu, såklart kommer ni få en speciell upplevelsen 29de januari ni också, det kommer vara bästa dagen i era liv. Men du fattar säkert vad jag menar, antar att du diskuterat dom här frågorna ett par gånger :)
Mer än 7 år sedan
Jag fattar inte ditt resonemang. Du vill alltså ha kejsarsnitt för det är en enkel utväg och du slipper ha ont eller för de eventuella komplikationerna efteråt? Det är bevisat att vanlig förlossning är bättre för både mamma och barnet. (förmodligen framförallt för barnet).
Du kommer ha precis lika ont efter kejsarsnittet som du hade haft om du födde vanligt bara det att smärtan kommer EFTER och komplikationerna är, tro det eller ej, precis lika stora vid kejsarsnitt. Dom skär ju i dig (vilket vi människor inte är gjorda för) medan vi är födda till att föda.

Får liksom inte grepp om ditt resonemang och förstår dig inte alls. Det är ju en sak om man haft fruktansvärda, otroligt snabba eller utdragna förlossningar, men du har ju inte det. Varför inte ge det en chans, varför göra det som egentligen inte rekommenderas, när du inte vet hur det är och aldrig ens provat förut?

Om man är så pass rädd för att föda, så tycker jag inte ens man borde våga bli gravid, för tänk om du hade fått ett nej? Vad hade du gjort då? Det är ju inte precis så att du kan säga "jag vägrar".

Personligen tycker jag det borde finnas en speciell anledning och orsak till varför, annars kan man ju lika gärna hoppa hela grejen med barn. Handlar allt om komplikationerna som kan uppstå efteråt? Är det det som stör dig?

Som sagt är ju komplikationerna lika stora vid kejsarsnitt, då du inte ens får eller kan bära ditt barn på flera veckor för stygnen kan gå upp. Känns som du hört alldeles för många skräckhistorier och inte vågar lita på din egen förmåga... Jag bara undrar hur du tänker, alltså....
Mer än 7 år sedan
Otroligt glad att jag hittat din blogg! Är inte gravid (än) men fasen vad du är härlig, smart och rolig. Dock tror jag att du ljuger om din ålder, kan ju knappast vara äldre än 25!
Rock on girl och lycka till med allt!
Produkter
Övrigt
   

Drift & produktion:  Wikinggruppen