Följ med oss på läkarsamtal ang ks!

Nu finns senaste avsnittet av "Gravid vecka för vecka" ute. Den här gången får ni följa med mig och Niklas till Danderyds sjukhus där vi var i förra veckan och träffade en läkare angående att vi vill föda med planerat kejsarsnitt. Eftersom läkaren vi träffade (Ellika Andolf, överläkare och professor) är en av landets främsta experter på just planerat kejsarsnitt passade jag på att ställa lite frågor till henne, och då de inte kom med i programmet så skriver jag hennes svar här i bloggen. Observera att nedan svar är mina ord utifrån min upplevelse av samtalet, och ingen regelrätt intervju som hon fått möjlighet att faktagranska.

 

Många tycker ju sig "veta" att ett kejsarsnitt är så mycket sämre för både bebis och mamma än en vaginal förlossning - stämmer det verkligen?

Här menade Ellika Andolf att det inte går att säga vad som är bäst, kejsarsnitt eller vaginal födsel, när man väger in alla faktorer (även humana). Det finns fördelar och nackdelar med båda. Framförallt menade hon att den forskning som finns på bebisar/mammor som förlösts med planerat kejsarsnitt är alldeles för skral för att man ska kunna dra några säkra slutsatser. En orsak är att planerade snitt inte gjorts i så stor utsträckning och så pass länge att vi kan se de långvariga effekterna än. Men framförallt: för att man ska kunna få fram säker forskning måste man i princip lotta fram ett stort antal kvinnor som får genomgå planerat kejsarsnitt, så att man får ett "normalt" tvärsnitt över befolkningen, precis som man gör med all annan typ av forskning. Den lilla forskning som finns tillgänglig nu baseras på de kvinnor som aktivt själva söker snittalternativet, och har olika "specialorsaker" till att vilja välja kejsarsnitt. Därmed faller principen om forskning som inte är färgad av diverse utomliggande faktorer, vilket gör att den inte blir tillförlitlig. Och eftersom alternativet att lotta fram x antal kvinnor som ska genomgå kejsarsnitt inte är möjligt (svårt att tvinga folk till det som inte vill…som tur är), så kommer vi inte att få tillförlitliga svar på hur "bra" eller "dåligt" planerat kejsarsnitt egentligen är, förrän om många många år när det finns tillräckligt mycket forskning gjord på tillräckligt många olika kvinnor.

 

Men, Ellika Andolf sa att den uppfattning man har i dag är att vad gäller blödningar (blodförlust) så är den lika stor oavsett om man föder vaginalt eller med snitt. Hon berättade att det fanns en förhöjd risk för mamman med planerat snitt vad gäller medicinska konsekvenser (ex blodpropp, skärskada på urinledaren och/eller tarm), men att det ändå handlar om oerhört låga nivåer. T ex är risken för skada på urinledaren 0,05% vid snittförlossningar, vid vaginala förlossningar är den något lägre. Så det handlar inte om att varannan snittad tjej får skärskador inuti buken. Men risken för det är förhöjd, även om den fortfarande är extremt liten. Och självklart är det oerhört viktigt att berätta om dessa förhöjda risker, för någon råkar ju tyvärr ut för dem, och då måste man ha blivit informerad. Vet man med sig att man vill ha väldigt många barn så är snitt inte heller att rekommendera då det kan uppstå ärrvävnad i buken/livmodern som försvårar ett stort antal graviditeter (risken är återigen liten, men den existerar). Risken för urin- och analinkontinens på längre sikt är lägre vid planerat snitt än vaginala förlossningar.

 

Konsekvenser för barnet vid planerat kejsarsnitt: Eftersom snittade barn oftast föds innan den vaginala förlossningen kommit igång kan det finnas fostervatten kvar i lungorna som inte hunnit pressas ut. Det är därför vanligare att snittbarn får någon form av andningsbesvär efter förlossningen och måste flyttas över till en barnklinik. Ju senare snittet görs, desto bättre för barnet. Mitt snitt är planerat till två dagar innan min beräknade förlossning, vilket är väldigt bra då Iggy får tryna så länge han kan i magen. Det finns studier som tyder på att snittbarn löper en ökad risk för allergier/astma. Risken är 2,6%, jämfört med barn som fötts vaginalt då risken är 2%. Det finns även studier som tyder på att snittbarn i större utsträckning utvecklar diabetes, men enligt Ellika Andolf så är inte denna forskning tillförlitlig, av samma orsaker jag nämnt ovan. Vi vet helt enkelt för lite än så länge för att kunna dra några säkra slutsatser.

 

Ellika Andolfs uppfattning var dock, att även om de medicinska riskerna är något högre vid planerat kejsarsnitt än vaginal förlossning, så är ett snitt ändå att rekommendera om kvinnan ifråga har svår förlossningsskräck. Skrev ju detta i ett tidigare inlägg, men det tål att sägas igen. Hon menade att en förutsättning för att en vaginal förlossning ska bli lyckad, är ett bra samarbete mellan barnmorskan och den födande kvinnan. Och är den födande kvinnan livrädd och inte VILL föda vaginalt, så försämras förutsättningarna för ett gott samarbete och en lyckad förlossning avsevärt. Och då är det bättre att kvinnan får föda med kejsarsnitt.

 

Varför är kejsarsnitt så skamfyllt och stigmatiserat i Sverige, men inte i många andra länder? 

Här menade hon att det finns kulturella skillnader som påverkar. Till exempel att i vissa länder är det ”fint” att snittas, eftersom det är ett dyrare alternativ (som då bekostas av kvinnan/familjen själv). Och alltså visar på att man har pengar. I andra länder är det ett säkrare alternativ för både mamma och bebis, då den övriga förlossningsvården är undermålig och vaginala förlossningar (som då inte sköts professionellt) kan sluta med allvarliga komplikationer. På frågan om varför det just i Sverige är så ”fult” att vilja föda med kejsarsnitt sa hon att vissa kvinnor uppfattar att de som snittas ”slipper undan”. Och att det bidrar till att man gärna vill skambelägga de som genomgår kejsarsnitt. Men hon var också noga med att tillägga att ett kejsarsnitt INTE är någon genväg. Man har fortfarande ont och man löper fortfarande risker såväl i nutid som framtid. Men man har ont på annat sätt, och löper andra risker än de som föder vaginalt. Same same but different, om man ska hårdra det.

 

Hur stor roll spelar den ekonomiska faktorn (kejsarsnitt är dubbelt så dyrt som en vaginal förlossning) i att vården hellre ser att kvinnor föder vaginalt?

Ellika Andolf menade att den ekonomiska biten inte spelar någon som helst roll, och att det aldrig är ett skäl till varför en kvinna nekas ett kejsarsnitt. Här har jag dock hört mig för med läkarvänner som bestämt menar att det visst spelar in. Även min barnmorska har sagt att det självklart är en faktor som man inte kan bortse ifrån. Så jag tror nog att den ekonomiska biten absolut har en plats i varför vården helst vill att kvinnor ska föda vaginalt, men det kanske inte är något man säger inför en tv-kamera.

 

Självklart är inte den här texten någon heltäckande kunskapsbas som beskriver samtliga för- eller nackdelar med de båda förlossningssätten, men det är i alla fall något. Vill man veta mer får man googla och kika vidare. Läs gärna rapporten "Kejsarsnitt på moderns önskan" som Ellika Andolf varit med och tagit fram åt Socialstyrelsen, den hittas HÄR. Och jag ber om ursäkt för den låååååånga läsningen. Inte direkt ett bloggvänligt inlägg he he. Men för de av er som är intresserade av den här frågan så hoppas jag att det var bra information som ni tycker är intressant.  Vissa av er därute tycker säkert att jag tjatar en jäkla massa om det här med kejsarsnitt, men det är lite av en hjärtefråga för mig, och jag vill att man ska kunna hitta information om det. Därav allt tjat. Ni som inte är intresserade får hoppa över dessa inlägg helt enkelt. Over & out. ♥

5 kommentarer

Mer än 7 år sedan
Jag måste säga att det känns väldigt konstigt att man ska behöva förklara sig eller argumentera för att få ett planerat kejsarsnitt beviljat. Det måste man ju får bestämma själv! Det ska ju inte hänga på att den barnmorskan man råkar träffa är positivt inställd till det eller är på bra humör/låter sig övertalas. Man ska inte behöva ha ett skäl/ursäkt till att vilja ha kejsarsnitt istället för en "riktigt" förlossning. I Brasilien föder de allra flesta med kejsarsnitt och tycker det är lite uråldrigt att föda "som djur" eller "som på stenåldern". Det är min stora skräck att inte få föda som jag vill, och behöva bråka mig till det jag känner mig trygg med. Hujeda mig, kanske ska prata med en barnmorska om detta innan jag blir gravid så att jag slipper oroa mig. Grattis till att du fick det beviljat förresten! :) / Ingrid, Uppsala
Mer än 7 år sedan
Tack för att du vågar stå på dig.
Jag vill också föda med snitt, har redan varit på några möte och i januari ä mitt sista möte och då hoppas jag på att få ett datum på när min lilla kille får komma ut.

Det är så tråkigt att folk är så emot snitt "vi är byggda för att föda normalt"
Men jag känner inte att det är något alternativ för mig men ändå måste det ifrågasättas, tråkigt!

Jag är så tacksam för att vi kommer få följa dig under din förlossning!! :)

Stort lycka till och god jul! :)
Mer än 7 år sedan
Hej Vanja! Jag är så glad för din skull, att du får föda som du vill, och att du inte behöver oroa dig mer för hur det ska bli. Själv är jag i vecka 22 och har börjat fundera lite på det där med förlossningen. Har hittills tänkt att en förlossning är något naturligt som vi är skapta för och som gör ont och är påfrestande i stunden men som är klar när den är klar. Och jag har försökt att inte oroa mig så mycket för det. Men när jag såg ditt senaste avsnitt i vecka för vecka och hörde dina tankar så slog det mig att jag kanske är desillusionerad. Du pratar om förlossningsskador, och jag får känslan av att du vet något som inte jag vet. Är det väldigt vanligt att kvinnor får skador som de måste leva med? HUR vanligt är det? Finns det någon statistik? Visst har jag hört om fall där det har gått snett på ett eller annat vis, men om förlossningen gå som den ska så tänker jag att det inte blir några bestående men. Vad vet du som inte jag vet? Är det läge för mig att omvärdera min inställning, så här i elfte timmen?
Mer än 7 år sedan
Hej! Jag är snart 32 och har alltid dragit mig för att skaffa barn i och med min stora förlossningsrädsla som jag haft så länge jag kan komma ihåg. Så fort jag nämner att jag, om jag blir gravid i framtiden, vill ha kejsarsnitt så blir det alltid en märklig stämning och jag känner att jag behöver försvara det jag säger. Ofta blir det kommentarer som "det där kommer gå över när du väl blir gravid". Jag hittade din blogg alldeles nyligen och är så jäkla glad för det. Du får mig att våga stå på mig i framtiden och sluta bry mig så mkt om vad andra tycker. Det viktiga är ju vad som kommer ut inte hur det kommer ut. Tack tack tack du inspirerar!
Mer än 7 år sedan
Hej! Du är så fin och inspirerande, önskar dig stort lycka till! Har en fråga som jag är nyfiken på: Vad finns det för plan om förlossningen sätter igång av sig själv före snittdatumet? Med tanke på att det är så pass nära BF. Har du fått stöd och info. kring hur det kan komma att gå till med ett akut snitt i så fall?
Produkter
Övrigt
   

Drift & produktion:  Wikinggruppen