Angående kejsarsnittsprogrammet

 

Har fått några kommentarer kring kejsarsnittsprogrammet som jag gärna vill svara på. Jag tycker själv att programmet blev lite konstigt klippt, jag och Niklas hade skickat så himla mycket filmat material och bett dem att göra två program istället för ett, eftersom det var så viktigt för oss att allt blev rätt. Men tydligen fanns det inte tid till det, så det programmet som sen blev upplever jag som lite konstigt. T ex tog de inte med överhuvudtaget det kanske viktigaste av allt - VARFÖR jag vill föda med kejsarsnitt. Vilket många har reagerat på. Jag får helt enkelt hoppas att de som tycker jag är en oklar filur som dillar om att jag vill ha kejsarsnitt men inte förklarar orsaken till det hittar hit till bloggen, för här kan jag ju uttrycka lite mer detaljerat varför jag känner som jag gör.
 
En tjej som heter Emelie har reagerat på nåt som Niklas säger i avsnittet, och där håller jag med, den kommentaren du nämner känns plump och konstig. Och jag förstår att den kan uppfattas som ytlig. Men, återigen, så var den en del i ett större resonemang som dessvärre inte kom med i programmet. Det han menade med att "kroppen förhoppningsvis kommer se ut lite mer som vanligt" efter ett kejsarsnitt är just att vi gärna vill försöka undvika de skador som kan uppkomma vid en vaginal förlossning. Och det är inte på något sätt utseendebaserat, utan handlar om att vi har så pass många vänner som fött vaginalt som fortfarande (åratal efter att de fått sina barn) lider av skador de fick under sina förlossningar. Av någon anledning så känns det dels som att den här typen av skador helt enkelt är något som man inte ska prata om, och dels som att alla kvinnor som råkar ut för dem ska acceptera dem rätt och slätt. De är liksom en "naturlig konsekvens av att föda barn". Och det stör mig. Att vi inte ska/får/vill ifrågasätta om det verkligen ska behöva vara så? Jag känner så många tjejer som blivit klumpigt eller till och med felaktigt ihopsydda eller på andra sätt lider av men efter att de fött barn, och eftersom inte så många pratar om just de här sakerna så tror jag att mörkertalet är mycket större än vad vi tror. Om samtliga dessa kvinnor skulle höja sina röster och KRÄVA rätten till att få en bättre (eller, bättre räcker inte, fantastisk ska den vara) eftervård, så tror jag att kostnaden för vaginala förlossningar långt skulle överskrida kostnaden för kejsarsnitt. Men tack vare att vi tjejer på något sätt "ska" tycka att det är ok att inte fungera normalt (kanske i resten av livet) efter en förlossning, så blir det färre extrakostnader för staten vid vaginala förlossningar, eftersom liten (eller ingen) insats görs för att rätta till det som eventuellt gått fel. En orsak som i alla fall jag är övertygad spelar in när det kommer till att vården hellre ser att man föder vaginalt. Pengar är ALLTID en faktor, och vårdindustrin (för det är en industri, precis som allt annat som på något sätt går att tjäna pengar på) är inget undantag. Observera att jag vet att det såklart finns massor av tjejer vars kroppar återhämtar sig suveränt, så det här gäller absolut inte alla. Och jag vill heller inte skrämma upp någon, en vaginal förlossning kan förstås gå fantastiskt bra och vara underbar. Men om inte min bekantskapskrets är ovanligt ovanlig, så upplever i alla fall jag att det är större risk för skador än vad man gärna pratar om. Och jag tycker inte att det känns ok att det ska ses som självklart att de bara ska accepteras. Vi förtjänar bättre än så. 

9 kommentarer

Mer än 7 år sedan

Jag har tittat på programmet och förstår att ni inte är nöjda.
Här hade dom ju chansen att göra något bra av att du är så ärlig och öppenhjärtlig om det här, men ist sumpade dom chansen och producerade något som bara ger folk ännu mer idéer om kvinnor som väljer kejsarsnitt.
Skönt att du har ett forum där du kan utveckla och förklara hur du tänker!
Mer än 7 år sedan
Jag har tittat på programmet och förstår att ni inte är nöjda.
Här hade dom ju chansen att göra något bra av att du är så ärlig och öppenhjärtlig om det här, men ist sumpade dom chansen och producerade något som bara ger folk ännu mer idéer om kvinnor som väljer kejsarsnitt.
Skönt att du har ett forum där du kan utveckla och förklara hur du tänker!
Mer än 7 år sedan
Bra Vanja! heja dig!! kramar
Mer än 7 år sedan
Hej Vanja!

Tycker att det är jättebra att du och din kille har fått välja förlossningssätt själva. Såklart kan det vara bra att man får prata med läkare innan man väljer definitivt, så att man har fått korrekt info och vet vad det är man väljer, men att tvinga någon till det ena eller andra är galet anser jag. Själv födde jag mitt första barn vaginalt för ett år sedan och jag hade en jättebra förlossningsupplevelse och läkte snabbt och bra efteråt. De flesta av mina väninnor har haft likadana upplevelser, så jag hade inte tänkt så mycket på det där med skador innan jag födde. Tänkte bara säga att jag hoppas och tror att du kommer få en lika fin upplevelse du med, det viktigaste är ju ett friskt barn :) Och, om ni vill ha fler barn så finns det ju inget som hindrar en ev vaginal förlossning nästa gång om du skulle vilja testa det också! Kram och best of luck med allt!
Mer än 7 år sedan
Saga: Vad ledsen jag blir när jag läser din kommentar. :-( Känns helt vansinnigt det du skriver. När jag pratade med min bm om att jag var rädd för att inte få ett snitt, så sa hon att hon aldrig hade varit med om någon som vägrats ett kejsarsnitt, som verkligen ville ha det. Däremot är det ju många som ändrar sig på vägen efter det att de gått igenom Aurorasamtal osv. Men, som även barnmorskan som jag och Niklas hade Aurorasamtal med sa, så är deras uppgift inte att övertyga någon åt endera hållet, utan att hjälpa dem som kommer och pratar så att de hittar det sätt att föda som gör dem allra tryggast, oavsett om det slutar med att de vill ha en vaginal förlossning eller ett kejsarsnitt. Det märks ju såklart att de helst vill att man ska välja vaginalt, men för min del har det i alla fall inte känts som att jag inte får välja. Var bor du någonstans? Om de har en så konstig inställning där du bor kanske du kan vända dig till ett annat landsting där de har större förståelse? Jag har inte fått en tid bokat för snitt (än), sista steget är att prata med en läkare nästa vecka, men efter det räknar jag med att det ska vara klappat och klart. Kan du inte snälla uppdatera mig om hur det går för dig? Jag blir så arg när jag läser din kommentar och vill försöka hjälpa dig på nåt sätt om det är möjligt. STOR kram, och ge dig inte! Stå på dig!
Mer än 7 år sedan
Hej!
Ida heter jag, är 27 år gammal och bor i Umeå:) jag har lite sporadiskt följt era resor i gravid vecka för vecka och har precis hittat hit till din blogg.

Jag är nu gravid i vecka 36 och ska föda med kejsarsnitt den 20/12. Vi har även Storebror Viggo som föddes för fem år sedan. Anledningen till att vi denna gång föder med kejsarsnitt är precis av den anledningen som du beskriver, förlossningskomplikationer. Jag fick (efter en 25 timmars lång förlossning..) en total sfinkterruptur grad tre. Kunde varken stå eller sitta på över två veckor och det tog över 8 månader innan det kändes bra där nere. Det var fruktansvärt. Men det var även så som du förklarar fruktansvärd dålig eftervård, eller i mitt fall var den obefintlig. De förklarade inte ens för mig vad som hade hänt, varken på förlossningen eller bb. Så vi åkte hem helt ovetandes (förutom den ENORMA smärtan... Men jag hade ju aldrig fött barn förut och trodde att det skulle vara och kännas så..). Det var först på efterkontrollen (som är fleeeeeeera veckor efter förlossningen) som jag fick förklarat och förstod vad som faktiskt hade hänt. Det var fruktansvärt skämmigt, att sitta där som ett frågetecken. Det hade alltså gått veckor utan några som helst kontroller.. I min journal (som jag gått igenom med min nuvarande barnmorska) står det att jag fått en remiss till någon speciallärare, men det är bara ljug.

Därför bestämde jag mig för att föda med kejsarsnitt denna gång, jag vågar inte riskera att det blir likadant eller värre denna gång, och jag är, tyvärr, väldigt kritisk till barnmorskornas och läkarnas hantering av dessa typer av skador... Jag tog upp detta med min barnmorska och hon förstod och sa bara "vill du ha snitt kommer du självklart få det. Ingen kommer neka dig!". Så hon skickade en remiss till en förlossningsläkare som vi träffade den 12/11, han gick igenom min förra förlossningsjournal och informerade om ev risker/komplikationer vid snitt, jag svarade att jag läst på och vet men att jag har bestämt mig, och sen gick vi hem med ett datum. Jag kunde äntligen andas ut och slappna av!:)

Jag vill, absolut inte, skrämma upp dig med min historia, bara förklara den för dig och andra. Vi är MÅNGA som råkar ut för detta, och säkert är det inte bara jag som åkt hem från bb helt ovetandes..


Jag hoppas att du får föda på det sättet som DU känner passar bäst för just DIG, för detta ska vara en positiv upplevelse och någonting man kommer komma ihåg för evigt:)

Om du har några frågor så går det jättebra att du skickar ett mail:)

Sköt om dig! Kramar Ida
Mer än 7 år sedan
Bra skrivet, tror absolut att mörkertalet är jättestort tyvärr :(
Mer än 7 år sedan
Vi två verkar vara ungefär lika långt gångna i våra graviditeter! Jag är i v 30+ nu och kämpar för ett planerat ks pga en jobbig första vaginal förlossning. Tyvärr verkar det total stopp för mig att få det beviljat. Har du fått det bekräftat att det verkligen blir ett snitt? Lyckos dig isf.
Mer än 7 år sedan
Hej! Tycker du är grym. Tänker dock att du kanske gör dig själv en otjänst genom att göra så stor grej av detta. Youtube-avsnitt och flertalet blogginlägg. Då är det klart att folk reagerar och själva tänker att det är en stor grej. För mig är det verkligen ingen stor grej och folk får föda precis hur de vill! :) Jag ska föda om ca 6 mån och om jag får för mig att bara göra kejsarsnitt kommer jag köra på det och strunta fullständigt i vad alla andra tycker.
Produkter
Övrigt
   

Drift & produktion:  Wikinggruppen