Hur ska detta gå månntro...?

Ok! Nu var det här postat! Ska bli sjukt spännande att se vad som händer, när jag ringde Försäkringskassan för några veckor sen för att prata föräldrapenning var allt frid å fröjd tills dess att jag nämnde att jag var egenföretagare. Då blev tonen en helt annan. Plötsligt ställdes det tusen frågor, det pratades om "utredning", krav på "dokumenterad inkomst" och "flertalet årsredovisningar" som kan visa att företaget är "hälsosamt". Kände mig som en brottsling på korsförhör. Inte kul. Det var inte förrän jag nämnde att mitt företag var ett AB som Försäkringskassekvinnan lugnade ner sig, det var tydligen himla mycket bättre än ett HB eller en enskild firma. Men tonen var fortfarande misstänksam. Och hon var mycket noga med att påpeka att jag absoluuuut inte kan jämföra mig med andra egenföretagare och vad de fått i föräldrapenning, det blir en "enskild utredning" så jag ska inte tro att jag ska få ut något överhuvudtaget innan de har finkammat mitt företags ekonomi. Pust. Brukar inte klaga på klimatet för egenföretagare i Sverige. Tycker att jag och Glam Mom har fått otroligt mycket bra (dessutom gratis!) hjälp, som varit bekostad av staten - framförallt vid uppstarten av vårt företag. Men att gå på mammaledighet är tydligen inte så poppis, då är man bara ett krångligt problem Som Måste Utredas. Har nu lämnat in papper där det står att jag är anställd, i stället för att jag är egenföretagare. För jag är ju anställd, i mitt aktiebolag. Får se om Försäkringskassan accepterar det, eller om det kommer krånglas. Någon annan momtrepreneur därute som har erfarenhet av mammapenning och egenföretagare, som kan ge några tips, råd eller allra helst uppmuntrande ord? För just nu känns det som att jag kommer få kämpa som ett djur för att överhuvudtaget kunna plocka ut någon föräldrapenning. Gaaahh.

3 kommentarer

Mer än 7 år sedan
Sara - ville bara säga TACK för din kommentar! Hoppas du ser detta. :-) Känns så otroligt skönt att få höra från någon som jobbar med detta. *phuuu* Nu känner jag mig lite tryggare. Har inte hört något från FK än, men antar att det tar lite tid innan de hör av sig med eventuella frågor. Men då känns det superbra att det finns en expert här på bloggen som jag ev kan bolla med. ;-D Du är bäst - tusen tusen tack! <3<3<3 //glad Vanja
Mer än 7 år sedan
Hej Vanja! För det första - grattis till magen och bebis. Du har världens mest häftigaste tid framför dig. Jag är själv just nu föräldraledig med mitt tredje barn och njuter för fullt.
För det andra - jag skäms för att en kollega till mig uttryckt sig så klumpigt som du skriver. Jag jobbar nämligen själv på "kassan" med föräldrapenning och känner att jag gärna vill skriva några rader.
I och med att föräldrapenningen i sig baseras på årsinkomsten (sjukpenninggrundande inkomst) görs alltid en "utredning" på ALLA, oavsett hur du är anställd. Så just den benämningen behöver du inte vara orolig för.
Men det ÄR lite kruxigare för handläggaren att utreda inkomsten för personer med egen verksamhet eller med eget företag. Det finns särskilda handläggare för det men det är heller ingenting du behöver oroa dig för på något sätt, fastän personen du pratat med verkar uttryckt det otroligt klantigt. Tyvärr generaliserar man lite där idag på själva definitionen av eget företag (AB och HB som du skriver). Det är synd. MEN. Det som det bland annat innebär i praktiken är om möjligt liiiite längre handläggningstid från Försäkringskassans sida (något du såklart får reda på längre fram i så fall) eller kanske lite underlag från den som har hand om företagets ekonomi osv. Det mesta brukar annars ordnas upp genom ett eller några telefonsamtal med den handläggaren som utreder din sjukpenninggrundande inkomst. Det där kommer ordna sig.
Föräldrapenningen i sig generellt har du som arbetande och bosatt i Sverige solklart rätt i att ta ut. För det behövs ingen särskild utredning.
Jag slutar skriva nu innan jag börjar famla för mycket.
Men tveka inte att ringa igen, igen och igen om det är någonting. Förhoppningsvis möts du av en lite mer varmare person nästa gång som kan förklara lite mer. Annars ska det inte vara några som helst problem om du ber Kundcenter om att bli uppringd av någon som vet lite mer.

Stor kram!
Mer än 7 år sedan
Men fy så störigt! Har tyvärr inga erfarenheter av ämnet, men önskar dig all lycka till!
Produkter
Övrigt
   

Drift & produktion:  Wikinggruppen