Att börja ge sin bebis riktig mat

Har fått en del frågor om hur vi gör med det här att introducera riktig mat till Iggelini. Så här kommer lite info. Min BVC-tjej sa att hon rekommenderade att 1 mål om dagen skulle vara utbytt mot riktig mat vid månad 8. (Vet att alla rekommenderar olika, och skulle tippa att alla sätt e bra förutom de dåliga så att säga.) När jag hörde det tänkte jag "Tipptopp! Vad skönt!". Tyckte nämligen det här med burkar, gröt, välling, mellisar, frukt, gluten och allt annat som de små liven ska ha i sig verkade lite...bökigt. Att amma/mata med flaska är ju liksom så smiiiiidigt. Så jag tänkte, att då skyndar vi långsamt och siktar på att ha bytt ut ett mål om dagen månad 8.

 

Men, sen ändrade jag mig snabbt som attan. Gjorde en 180 (obs! måste uttalas på amerrrkanska) som jag hade sagt om jag var gangstabitch. Eller nåt. Hade nämligen ett låååångt samtal med BVC i fredags, eftersom jag kände att vi behövde hjälp att bolla med någon kunnig kring det här med att Iggy börjat sova så dåligt. Och då kom vi fram till att en nyckel till sovandet är att han ska äta mer på dagen. Och helst då riktig mat, eftersom man står sig längre på det än en flaska ersättning.

 

Känner man sig trygg med att bebben får i sig tillräckligt på dagen, så kan man plocka bort nattkäkandet. Vilket i sin tur eliminerar några uppvakningar, som leder till härligare nätter för oss alla. Förhoppningsvis. Annat som kan påverka hans sömn just nu (trodde hon) är framförallt att det händer så rackarns mycket utvecklingsmässigt. Det är en jäklans massa grejer att processa, vilket kan leda till mardrömmar och orolig sömn. Som vi märkt. Iggy är liksom snyftig när han vaknar på nätterna, och några gånger har han till och med vaknat och gråtit, varit jätteledsen. Det kan man väl inte göra jättemycket åt, tänker vi. Men maten däremot, kan man ju styra upp. Så det är planen nu - att byta ut ersättningen mot riktig mat.

 

Vi är ju (som ni vet vid det här laget) ekonördar och vill minimera giftintaget så mycket vi kan. Därför har jag köpt hem ett berg av de här - Ellas Kitchen! De finns från 4 månader, och det är frukt- och grönsaksmoothies och -puréer, ibland uppblandat med brunt ris för att bli lite matigare. De är 100% ekologiska, och innehåller inget annat än frukt och grönt. Kikar man på innehållsförteckningen så är det typ tre ingredienser: banan, äpple och brunt ris. Inget skräp tillsatt överhuvudtaget. Det gillas! 

 

För lite äldre barn är de perfekta som mellanmål, men vi har kört dem som en introduktion till mat för Piggly. Tagit litegrann på en sked och gett honom då och då för att han ska få smaka. Och det har gått kalas, han har glatt snaskat i sig. Har dock upptäckt att han inte är så nöjd om de är kylskåpskalla, men rumstempererade går bra.

 

Nåt annat vi gjort är att putta i honom lite vitt bröd i ett par veckors tid för att förbereda tarmarna på gluten. Vi blev rekommenderade att ge Piggly typ en munsbit några dagar i veckan i ett par veckors tid, och sen introducera mindre mängder av gröt/välling som innehåller gluten. För att sen trappa upp glutenmaten.

 

Han får INTE så mycket som det ser ut som på bilden ovan, utan små smulor som jag lagt på en sked Ellas Kitchen-puré. Eller bara smulorna som de är, och det har han gillat. Liiite nojigt med smulor dock, de får vara teeny weeny så det inte blir sätta i halsen-size på dem. 

 

Vi har också börjat ge lite burkmat senaste veckan. Vi ger så många skedar som han vill mumsa i sig. Även här kör vi på ekomat, Hipp har ekologisk barnmat i massa smarriga smaker. 

 

Det har inte varit något problem med att få i Piggly ny typ av mat. Han verkar tycka det är roligt att smaka på nya grejer. Det är inte så att han slukar en hel burk direkt, det mesta han ätit har väl varit en tredjedels burk. Men han öppnar snällt munnen (för det mesta), så länge käket är rumstempererat. 

 

Så - det är ungefär såhär långt vi har kommit vad gäller matutvecklingen här hemma!

8 kommentarer

Mer än 6 år sedan
Egna puréer är lätta att göra - men tar förstås lite tid. hinner man inte det tycker jag att Ellas/Hipp är kanon, men de finns tyvärr inte i alla affärer, så ibland åker annat med också.
Mer än 6 år sedan
Har du hittat ekologisk gröt/välling också? tacksam för tipps.
Mer än 6 år sedan
Tack för detta inlägg, så svårt det här med bäbisar och mat tycker jag. Perfekt med guidning.
Mer än 6 år sedan
Vår Astrid älskar också Hipp och Elas Kitchen. Go eko! Bra att det finns alternativ till Nestlé - världens ondaste företag...
Mer än 6 år sedan
Tack, bra tips på ekomat. Sjukt att barnmat kan innehålla så mycket skräp.
Mer än 6 år sedan
Jag köpte en kokbok som heter Josses Barnmat, den kan jag verkligen rekommendera. Massa bra tips och roliga recept!
Mer än 6 år sedan
Att laga egen mat till bebisen är ett bra sätt att veta exakt vad som är i. Då kan man ju använda sig av ekologiska råvaror. Är annars lite av en matlagningsvägrare som du, men jag gör gärna mat till min Maja som är 6,5 mån. Det är roligt och mycket godare! Bara att ta fram stavmixern och köra, fast potatisen blir bättre med potatispress..finns många recept på nätet. Måste fråga vad ni andra säger om att det är flour i mjölkersättn!? Tycker inte det känns bra, var tvungen att ge ersättning ett tag då amningen inte räckte till..på tal om otäcka saker i maten. Tog upp frågan på BVC och hon tyckte också det var konstigt..
Mer än 6 år sedan
Jag kan inte förstå hur alla BVC-sköterskor kan ge så olika information... Vi var på halvårskontrollen i förra veckan och då blev sköterskan snäsig angående att vi inte ger vår bebis en massa riktig mat ännu. Vår plutt har fått gluten sedan 4,5 mån i enlighet med Livsmedelsverkets rekommendation, men i övrigt har han inte visat något som helst intresse för mat. Så vi har bestämt oss för att fortsätta gå på Livsmedelsverkets rekommendationer om att börja introducera riktig mat från 6 mån och, som du skriver Vanja, ha ersatt en måltid bröstmjölk/ersättning lagom tills han är 8 mån. Det känns som bästa sättet för oss, men tydligen retade det upp tanten på BVC, som tyckte att vi skulle snabba på lite minsann. Tror också att alla sätt är bra utom de dåliga, så jag litar på oss som föräldrar och att vi följer Livsmedelsverkets rekommendationer, men varför kan inte alla BVC-sköterskor i detta lilla land enas och ge åtminstone ungefär samma information till oss förvirrade nyblivna mammor?!

(Ursäkta gnälligheten, men i dag är jag gnällig...)
Produkter
Övrigt
   

Drift & produktion:  Wikinggruppen