Delad föräldraledighet - varför inte?

Niklas var med på filten i dag också. Jag å Piggly lekte, och Niklas jobbade. Så sjukt härligt att han kan sitta bredvid på en filt i en park...och jobba. Att han sålde butiken känns så himla bra. Hade han haft kvar den hade en dag som i dag aldrig varit möjlig. Jag älskar att han vågar släppa taget och våga sig på nya grejer. Han har så mycket kreativa idéer kring saker han vill göra. Ska bli så himla spännande att se hur hans jobbsituation utvecklar sig under 2014. 

 

Tack vare att han slutade med butiken, så har ju vi kunnat vara tillsammans väldigt mycket under Iggys första halvår. Har ju skrivit om det tidigare, och att det garanterat bidragit enormt mycket till att den här första tiden som förälder varit så härlig. Vi har ju varit två som hjälpts åt. Och det har fått mig att fundera på varför i hela världen man inte får vara föräldralediga samtidigt?

 

Man har ju 30 dubbeldagar att ta ut, men sen är det stopp. Varför då, kan man undra? Det borde väl vara upp till föräldrarna hur de vill lägga upp det? Jag förstår att det (kanske?) till viss del handlar om att tiden hemma med barnet inte ska bli för kort (om båda tar ut föräldraledigheten samtidigt krymper ju antalet dagar de kan vara hemma), men så kan det ju bli ändå. Ingen kan ju tvinga en mamma eller pappa att ta ut mer än en kortare tids föräldraledighet.

 

Jag menar såklart inte att man bara ska vara hemma ett halvår med sin bebis, men att om båda föräldrarna vill vara hemma samtidigt, och sen lösa saker och ting på egen hand tills dess att barnet börjar på dagis (hjälp av familj/jobba hemifrån/annan kreativ lösning) så borde ju det vara tillåtet. Men som jag förstår det så går det inte nu. Dumt, tycker jag. Jag tror att många skulle uppleva föräldraskapet ännu härligare (eller härligt, om man tycker att det är väldigt jobbigt) om man fick hjälp av sin partner. Särskilt den första tiden.

 

Ju mer jag tänker på det, desto lurigare känns det att pappan ska tillbaks till jobbet efter 10 dagar. Hur konstigt är inte det? Man har en nyfödd bebis hemma, och så ska man bara lämna den, och se den igen först på kvällen. Och lika konstigt är det för mamman, som efter bara 10 dagar ska ratta en liten bebis alldeles ensam. 

 

Jag tror vi skulle vinna mycket på om fler kunde vara föräldralediga samtidigt. Man hjälps åt med allt, får en bra start på familjelivet och slipper en massa gnöl och bök som uppstår av att den ena jobbar och den andra är hemma. Okej, det uppkommer säkert en hel del nytt gnöl och bök av att båda är hemma, men för min/vår del har det i alla fall varit en välsignelse.

 

Menar inte att detta är det bästa sättet för alla, eller att båda måste vara hemma för att det ska bli bra. Olika saker funkar olika bra för olika familjer. Men jag tycker det är konstigt att det inte är möjligt. Tycker inte ni?

7 kommentarer

Mer än 6 år sedan
Hej. Ni har ju rätt att vara hemma båda två under första året, man behöver ju inte ta ut dagar. Använd sparade pengar och njut tillsammans. Det gör vi! Ska vara hemma 1 år tillsammans :) kram
Mer än 6 år sedan
Håller helt med! Tyvärr hade jag själv inte möjlighet till detta då jag födde barn i USA men i Sverige kan man faktiskt vara ledig tillsammans länge. Enligt föräldraledighetslagen får du vara hemma från jobbet hur mycket du vill oberoende om du tar ut föräldrapenning eller ej de första 18 månaderna (http://www.forsakringskassan.se/mobil/privatpers/foralder/barnet_fott/foraldraledig_utan_foraldrapenning/!ut/p/b0/04_Sj9CPykssy0xPLMnMz0vMAfGjzOKNDQ0MLJ0MHQ38w0yMDDx9XHw8XALDDNzdTPQLsh0VAVAkdXU!/). Jag har iaf förstått det som att det inte spelar någon roll om den andra föräldern även utnyttjar denna rättighet. Så det enda som begränsar en i tid är vad ens ekonomi tillåter.
Har kompisar som hyrde ut lägenheten i stan och flyttade ut till föräldrarnas sommarstuga i obygden för att ha råd att vara lediga tillsammans i åtta månader.
Bor nu i Sverige så jag hoppas kunna göra något liknande själv med nästa barn.
Mer än 6 år sedan
Ville bara säga att här är en till som håller med dig om detta! Vi var hemma drygt fyra veckor tillsammans efter att vår son föddes, sen var jag själv ca tre veckor och nu har min sambo haft semester fem veckor. Detta känns som minimum tycker jag för att man ska få chans att få en riktigt bra start på livet tillsammans med sitt lilla barn. Som sagt är det olika hur man känner och upplever saker och ting men för många tror jag detta vore toppen!
Mer än 6 år sedan
Jag håller med om att familjen själv skulle få bestämma vad som passar för dem. Vi har fått våra två barn på sommaren så min sambo har varit hemma 5 veckor båda gångerna. Han tog både 10 dagarna och semester. Med första sonen (född aug 2011) fanns inte ens dubbeldagarna. Så försäkringskassan har ju i alla fall tagit ett steg i rätt riktning.
Mer än 6 år sedan
Hej,
Håller helt med dig! Efter vårt andra barn gick min man efter 10 dagar på en nattjoursvecka... Jag mår rent allmänt rätt kasst i början av bebistiden har jag märkt, och det hjälpte inte direkt. Slutade med att jag blev sjukskriven för utmattnings/förlossningsdepression när lillkillen var 6 v, så då kunde äntligen min man vara hemma.
Väntar nu vårt 3:e barn i sept, och ett villkor för att jag ens skulle kunna tänka mig det var att vi skulle kunna vara hemma båda under lång tid i början. Så nu ser jag fram emot 3 månader tillsammans, vi får lösa det med dubbeldagar, sparad komp, semester och dagar för storasyskonen.
Kram Klara
Mer än 6 år sedan
Håller verkligen med dig! Jag har BF den 19 oktober och tycker det känns såå skönt att min sambo valt att spara 3 veckors semester som han kommer ta ut i samband med de tio dagarna - vi får alltså 5 veckor tillsammans i början! Känns så himla mycket tryggare att vara två så pass länge.
Mer än 6 år sedan
Hej
Jag håller helt med dig! Det är vi som föräldrar som borde få lägga upp precis hur vi vill använda våra föräldradagar och varför får man bara använda dubbeldagar första året?!

Jag fick barn den 29 maj och jag och min man valde att vara hemma tillsammans den första tiden. Mycket på grund av att min mamma gick bort i februari och det har varit en jobbig vår.
Han tog ut semester och sedan använde vi dubbeldagar och jag valde att inte ta ut mer än tre dagar i veckan. Nu har hela familjen varit tillsammans i två månader och en vecka (bara en vecka kvar tills min man börjar jobba). Jag är så tacksam att vi valde att göra så här! Det har varit fantastiskt underbart!

Ha en solig dag! :D
Produkter
Övrigt
   

Drift & produktion:  Wikinggruppen