Det här med förispaniken

I kväll tog vi tag i det här med att sätta Iggeloni i föris-kö. Hade ju lite panik kring det häromdagen, om ni minns... Då var det omkring 50 förisar som dök upp när jag sökte på såna som fanns i närheten av vår lägenhet, och det kändes som ett övermäktigt uppdrag att välja 5 av dem. I kväll dök det upp 68 stycken när jag sökte. Finns ju inte en suck att man kan kolla upp alla dem. Men, nu är Igster anmäld till fyra stycken kommunala förisar i alla fall. 

 

Vi frågade runt bland kompisar och här i el bloggo/på Insta och fick tips om några stycken i närheten av där vi bor. Kollade upp dem på Stockholms stads hemsida och alla hade jättefina rekommendationer i det där betygsformuläret som ligger till höger när man går in på förisarna. Min tanke var först att vi sen skulle besöka alla, och efter det ställa Piggly i kö. Men. Vi resonerar som såhär: Har vi fått dem rekommenderade är de säkert toppen allihop, och i grunden skulle jag tippa att de allra flesta förisar i Sverige håller en rätt hög nivå. Så då känns det faktiskt onödigt att göra en större grej av det här än vad det behöver vara. Känns inte förskolan rätt när Iggly väl går där, jamen då får vi väl byta då. Så länge han är så liten (och inte hunnit bli ett par år) så säger i alla fall mina vänner att man inte behöver stressa upp sig för en till inskolning. 

 

Så nu har vi valt fyra stycken (får väl hitta en numro 5 också) kommunala förisar. Har också ställt Iggy i kö på ett par privata förskolor. Vi har en favorit som vi vet är toppentoppenbra (hans kusiner har gått där), så den är vårt absoluta förstaval. Har förstått på kompisar att hos privata förisar lönar det sig att lobba, så vi kör på den taktiken och försöker charma oss till en plats. Vet inte hur många bebbar som står i kö för att få börja där, men säkert ett duktigt gäng. På de fyra kommunala är det minst 136 barn i kö före oss, och som mest över 500. Pust.

 

Önskedatum som han ska börja är april 2015. Då är han 14 månader, det känns toppen. Niklas pappaledighet slutar sista januari, efter det får vi ratta ihop två månader till så att Piggly kan vara hemma lite till. Det löser sig. Vi har ju flexibla jobb, och sen kanske man kan putta in någon släkting ett par dagar per månad eller så. Det går nog bra.

 

Undrar dock hur sjuttsingen det ska gå, om han ska börja om 8 månader och det är 500 kids före i kön? Går ju inte riktigt ihop. Antar att det är megasuperduperlobbning på den privata förskolan som gäller, eller att Igster börjar på ett ställe (valt av kommunen?) och sen byter när det finns plats på vår favvo. Om inte förisen han redan går på då känns toppen såklart, då stannar vi ju där. 

 

Men när det är 500 andra ungar i kön före, då antar jag att man inte får något av sina val? Sätter kommunen en på nåt annat ställe då? Vet att vi har rätt till föris inom tullarna, men att pendla till Östermalm för att hämta å lämna är ju inte riktigt ett alternativ. Vad sjuttsingen gör man då...? Mycket meck, det här med förisar. Paniken återvänder litegrann nu faktiskt. Pust.

8 kommentarer

Mer än 6 år sedan
hej Vanja, Tack för en superfin blogg och härlig ton. Älskar din humor. Ett litet kort tips: sök till augusti 2015 om det är möjligt. Nästan inga barn slutar i april och de sparar inte en plats till er för att fylla den i april. Massa barn slutar i augusti för att börja skolan - det ger er större chans att få en plats på den förskola ni vill ha. Annars riskerar ni att börja på en förskola ni inte trivs på …Ett litet tips från en nybliven trebarnsmamma:) Kram
Mer än 6 år sedan
Bor även jag söder om Stockholm och fick inte plats på ett av mina fem val förrän han var 2 år och 10 månader. Då var det ca 350-500 före i kön. Detta var fyra år sen så det kanske inte är så idag. Fick iaf en garantiplats så länge som va toppen men lite långt hemifrån.. Vill inte skrämma dig nu, kanske är så att det går mycket snabbare för dig. Som sagt så är det inte så att 350-500 st barn ska hinna sluta utan det är väldigt många som har dessa platser som sina 2-5e hands val och som tackar nej, då kanske fått plats på sitt 1a hands val. Jag rekommenderar även att du går och spanar in de fem förskolorna du väljer redan idag..kan va så att du ångrar dig redan nu. Vi va på alla fem och bytte till och med bort vårt förstahandsval (som jättemånga rekommenderat) pga att vi fick ett dåligt och nonchalant bemötande när vi var där. Kändes inte bra i hjärtat helt enkelt..Sen tycker jag det är jätteviktigt att fråga hur stor omsättning de har på personal. Viktigt att pedagogerna trivs på jobbet och att det är bra arbetsmiljö. Lycka till!
Mer än 6 år sedan
Tyvärr är det långt ifrån de första förskolorna i landet som håller måttet.
Det kan vara allt från hemsk mat, dåliga lokaler och en mörk gård till outbildad personal, dålig personal och - söders värsta: stora barngrupper.
Gå dit och besök - använd magkänslan! Och fråga Louise Hallin, vettja. Hon har mycket att säga om förskolor... :)
Mer än 6 år sedan
Hej Vanja!
Som ovanstående skulle jag också besöka skolan och titta på lokalen och fråga om mat, personal osv. MÅNGA förskolor har "vikarier" som jobbar nästan heltid, ofta är de yngre människor (säkert också många som är toppen) som icke är behöriga lärare eller kan mycket om pedagogik osv. Så kolla upp det!
Kram!
Mer än 6 år sedan
Och vad smart att börja i april. Dâ slipper ni ju (en del) av alla vintersjukor (som drabbade oss som började i januari ;o)
Mer än 6 år sedan
Alla i kön stâr ju i fem köer och kanske privata köer sâ tänk att det max är 80 barn före... och att ni säkert kan fâ en plats i en av era fem favoriter... De är jättetrevliga att prata med tyckte vi de som jobbar pâ "förvaltningen" eller vad det hette sâ ring annars och frâga sâ känner du dig trygg... Ta det lugnt! De flesta förskolor är verkligen supersupersuperduper. Iggy kommer älska! och ni med! och han kommer lära sig massa massa nytt!
Mer än 6 år sedan
Hej Vanja!
Jag är snart färdig förskollärare och önskar dig och familjen all lycka med att hitta en plats till Iggy! De jag rekommenderar dig att göra är att gå och besöka dom som du tänker att han kanske skulle kunna gå på. Fråga hur en vanlig dag ser ut är något som kan avgöra mycket om man väljer den förskolan eller inte. En annan viktig fråga är såklart maten, vad får armen äta?! Kommer de färdiglagad? Har dom en kokerska! Kom på massa frågor å fråga dom! :)

Som du säger är 500 barn väldigt många barn som ska få som plats innan. Men då kommunen nu har 4 månader på sig innan han blir 1 plus ytterligare fyra månader efteråt att ge er en plats och skulle dom mot förmodan inte göra det så begår dom faktiskt ett lagbrott! Så ni skall absolut kunna få en av era platser när han väl är redo att börja på förskola.
Hoppas allt löser sig! :)
Så kul att läsa din blogg!!
Mer än 6 år sedan
Hej Vanja! Tack för en fin blogg!
Ville bara berätta att mina erfarenheter är att förskolor kan skilja på sig något extremt! Även de kommunala..
Allt ifrån om de lagar maten på plats eller om barnen får äta uppvärmd mat, personalens erfarenheter och utbildning det är många som arbetar på förskola som inte är behöriga lärare, byggnadens utformning på ett ställe som jag tittade på fick de äldsta barnen vara i källaren utan fönster. Osv osv
Så hälsa på de ni valt och välj om om de inte känns bra! Det kommer ni ha igen:)
Kram
Produkter
Övrigt
   

Drift & produktion:  Wikinggruppen