Solskydd för bebis

Det är några av er som frågat hur vi gör vad gäller solskydd för Piggly, eftersom vi varit mycket i Portugal där det är solsolsol. Kan tänka mig att det är fler som fnurlat på detta, i och med denna pangsommar som vi begåvats med i år. Så nu kör vi ett solskyddsinlägg!

 

Jag har lärt mig mycket om bebisar och sol från min kloka svägerska Oliven som har bra koll på sånt. Så vi har dels följt hennes råd, och sen googlat på vad exempelvis Vårdguiden rekommenderar.

 

Vi har (försökt) undvika solen helt och hållet för Piggly. Han har för det mesta haft byxor och långärmat (men inte alltid solhatt) samt varit i skuggan när han varit i till exempel Portugal. Framförallt mellan kl 11-15 när solen är som starkast. Att barnet bränner sig är förstås ett BIG nono. Rekommendationen är att barn upp till 6 månader ska ha tunna kläder som täcker och en solhatt även om de är i skuggan, eftersom deras hud är så väldigt känslig den första tiden. Efter 6 månader kan de dock hamna i solen kortare stunder (med täckande kläder och/eller solkräm) utan att det är någon fara. Att hamna litegrann i solen på kvällen när den inte är så stark ska inte heller vara någon fara. 

 

När vi är ute med vagnen ser vi till att han inte får sol på sig genom att använda solskärmen till vår Joolzvagn, som också har ett UV-skydd som man kan veckla ut och täcka hela sittdelen med. Har tyvärr inget solskydd som passar till Maxi-Cosin så där skyddar vi med en tunn sjal. Gör man så måste man dock ha benkoll på att det inte blir för varmt för bebisen inne i vagnen/cosin eftersom det kan vara direkt livsfarligt. Har dock fått tips från en av er läsare att det finns något som heter Dookey solgardin som tydligen ska passa Maxi-Cosin och skydda mot UV-strålning. Så det är ju nåt som borde införskaffas, så slipper man sjalgrejandet.

 

Vi har inte haft Iggy så mycket i sele när det varit soligt, just för att det är lite svårare att skydda honom då. Men bär man sin bebis i sele så bör en solhatt sitta på huvudet, och så får man tänka på att traska runt mest i skuggan.

 

För att kunna vara utomhus alla tre (med mamma och pappa i solen - täckta av solskydd såklart! ;-D) så har vi ofta byggt upp små skuggplatser till Iggelini bredvid oss där han kan härja runt. Typ ställt stolar som vi hängt ett gäng handdukar över för att skapa en skuggig plats osv. Men, man ska vara medveten om att det måste vara ganska tjocka prylar man hänger upp. Tunna sjalar till exempel ger inte mycket solskydd, trots att de ger skugga. Så det kan vara bra att tänka på.


Jag är ju extremt solskyddsfanatisk själv, men tror att som med så mycket annat så är det sunt förnuft som gäller på solskydd å bebis-fronten. Håll bebisen i skuggan tills han/hon är 6 månader (framförallt mellan kl 11-15), och kör sen med tunna täckande kläder och eventuellt solkräm. Men då skulle jag se till att hitta någon ekologisk solkräm, så mycket skräp i såna produkter. SPF 30-50 rekommenderas för små barn.

 

Komplettera gärna om ni sitter på mer bebis/spf-kunskap!

4 kommentarer

Mer än 6 år sedan
Tror att forever living har en ekologisk solkräm :)
Mer än 6 år sedan
Anna: Nej, jag skulle inte heller använda solkräm. Kaaaanske om den var eko.

Piggly kan inte sitta själv än, men bra att du tipsade! Ska hålla koll, och sen byta när det e dags! :-)
Mer än 6 år sedan
Barn under 1 år rekommenderas inte använda solkräm. Men visst, hellre det än att dom bränner sig. Risken är dock att föräldrar blir lite mer "vågade" med solen om barnet har solskräm på sig.

Börjar Piggly bli stark i nacke och rygg nu? Kan han sitta? Tänkte på ert älskade Maxi cosi, att det kanske börjar bli dags att byta bort det... så fort barnet är stabilt och/eller kan sitta själv så bör man byta. En bakåtvänd bilbarnstol är säkrare än babyskyddet från och med Då.
Mer än 6 år sedan
Han är så fin eran lille!!
Jag har också en liten pojk som snart är sex månader. Och vi blev rekommenderade att inte använda solkräm de första året då de innehåller så mycket kemikalier som kan ge allergi.
När vi vart på playan har lilleman haft uv dräkt och så har vi även ett barn uv tält, superbra när man har en kryp bebis :D
Produkter
Övrigt
   

Drift & produktion:  Wikinggruppen