Surmulen!

Hörrni - ett varningens ord på vägen när vi pratar om det här med att introducera riktig mat. Har man otur kan det resultera i att man få en sån här liten surmule på halsen. Eller, inte så snällt att säga surmule, en ledsenmule då. 

 

Vi blev nog lite för entusiastiska med det här med riktigt käk. I dag testade vi lite gröt till frukost, och sen burk till middag. Dagen innan körde vi lite gröt till kvällsmål, och innan dess burk till middag. Och alla barn är ju olika, men för Iggelonis del så blev det nog för mycket lite för fort. För i dag var han ledsen å gnällig hela eftermiddagen och heeeela kvällen. Ville inte ens äta sin äääälskade ersättning. Sova var det inte tal om. Nappen nobbades bestämt. Han ville bara bli buren, men knappt ens det funkade. Han var riktigt ledsen. Hua hua.

 

Vi har märkt att han blivit hård i magen av den nya maten, så förmodligen är det det som spökar. Han har ont i kistan och kanske att han till och med mår illa (i går kräktes han som aldrig förr, det var rena rama kräkfesten). Nån vajsing i magen är det helt klart. Googlade som besatta och insåg att det verkar väldigt vanligt att bebbarna blir hårda i magen när det är dags att gå över från mjölk/ersättning till riktig mat. Märker man att det blir problemas får man backa lite, så att det inte går för fort fram.

 

Fick också tipset av en kompis att varva det här nya krubbet med katrinplommonpuré. Köra varannan portion riktig mat, varannan katrinplommonpuré för att hålla igång magen. Det låter ju smart, minns alla katrinplommon jag mumsade i mig under preggofieringen (nån som känner igen sig he he?), och de funkar ju som en dröm.

 

Så i morgon bitti blir det inhandling av plommonpuré! Så fortsätter vi matövergången, men lite långsammare och varvat med plommon. Så blir det nog bättre.

 

Det var inte lätt att hålla den här bebben nöjd i kväll kan jag tala om. Vi tog till alla möjliga tricks; pipleksaker (funkar alltid), sjunga Imse Vimse (funkar också alltid), tända/släcka lampor, titta på roliga grejer i lägenheten, läsa bok, leka med leksaker, partaja runt i gåstolen, steppa (såklart), kolla på Baby Einstein, etc etc. PHU.

 

Det var ett enda maratonlopp av distraherande. Iggy hade dessuotm vägrat sova, så det var en ledsen, hungrig, övertrött bebis med ont i magen att handskas med. Inte det lättaste. Störst succé på distraktionsfronten gjorde vår nyinköpta kaoskorg. Eller, "leksakspåse", som vi kanske ska kalla den lite fint. Bästa köpet på länge. På 30 sekunder sväljer den alla fyratusen små mjukdjur som numera bebor vårt hem, och gör att man ser golvet igen. Himla fiffigt.

 

Att bli nerpluppad bland alla skatter var en klar hit. Där var han nöjd - i säkert fem minuter. Sen börjades det igen. Jag och Niklas är ju (tack å lov) rätt ovana vid en grinig å ledsen bebis. Man inser rätt snabbt att vi haft tur som (hittills) inte fått uppleva så mycket gnäll. Har vänner som fått kolikbebisar och inlett hela sitt föräldraskap med ETT ÅR av magknipsskrik, typ dygnet runt. ALL CRED till att de fortfarande står på benen. Jag och Niklas var helt slut efter fyra timmar. Då slocknade äntligen Iggly.

 

Ska bli intressant att se vad det här blir för natt, och om han mår bättre i morgon. Hoppas hoppas. Då kommer vi inleda dagen med katrinplommonpuré, så får vi se om problemet löser (hö hö hö) sig.

12 kommentarer

Mer än 7 år sedan
Frida: Kaoskorgen kommer från ROOM! :-)
Mer än 7 år sedan
Ungefär en tesked matolja i gröten har gjort susen för min dotter som är 6 månader! Vi börjar burkmats-måltiderna med några skedar katrinplommon, det har också funkat kanon :)
Mer än 7 år sedan
Vår tjej på 7 månader har också varit hård i magen sedan hon börjat med fast föda. Katrinplommon och päron har dock hjälpt. Du nämnde att han kräkts, det gjorde vår tjej också när hon åt banan. Visade sig att hon inte tål det. Kan vara nåt som Iggys lilla mage inte tål.
Mer än 7 år sedan
Hej Vanja! Vår dotter är i Iggys ålder och har till och från problem med hård mage! Vi fick tipset att blanda i en skvätt rapsolja i maten/ersättningen/vällingen/gröten vid varje måltid. Har funkat för oss!
Mer än 7 år sedan
Här kör vi på för fullt med mat till vår 6,5-månaders bebis och hon har också blivit hård i magen från och till. Ett ännu mer lösgörande tips är kiwi! Skrapa bara med sked på frukten så får du finfin puré. Det är så himla olika vad de säger om det här med mat. Så fort vi introducerade mat tappade hon intresset för mina boobs så vi har typ bytt ut ALLA mål nu. Man undrar ju varför de säger så olika.
Mer än 7 år sedan
Vi ger vår son (som är knappt två veckor yngre än Iggy) Nestlés Milda Havregröt Naturell (som kan ges från 4 månader) och den är klockren :-)! Sonen älskar den och dessutom håller den ordning på hans lilla mage. Han är aldrig hård i magen längre (han har tidigare fått endast ersättning) :-)! Testa! Vi har också märkt att han tål fruktpuréer mindre bra (gör att han får mer ont i magen) så vad gäller fast föda så får han i första hand gröt och i andra hand matpuréer. Vi tar det helt enkelt lugnt med frukten tills hans lilla mage har lärt sig att hantera den bättre :-)!
Btw: Älskar din blogg :-)! Är också extra roligt att läsa med tanke på att våra pojkar nästan är jämngamla.. känner igen mig i väääldigt mycket av det du skriver :-)!
Mer än 7 år sedan
Vi kör lite katrinplommon och äpplepure till efterrätt varje gång det snaskats mat. En riktig hit då vår bebis älskar det och håller igång magen!
Åh babblarna! Vår räddare i bebishatarattåkabilnöden!! Mycket bra tips!
Mer än 7 år sedan
Hej! Något som alltid funkar när min 6 månaders är ledsen eller suris är babblarna på youtube! Hurra säger jag! Babblarna är toppen! Riktigt svängigt är det dessutom!
Mer än 7 år sedan
Vi kör också på katrinplommon för att lösa upp! :) var kommer den superfiffiga "kaoskorgen" från? Är på jakt efter liknande åt alla gossedjur och leksaker! :)
Mer än 7 år sedan
Min son har kräkts en del ibland när han fått mat. Jag har tolkat det som att han fått mer mat än vad magen varit redo för så då har vi fått ta ett steg tillbaka och sen sakta ökat igen. För oss har det också varit viktigt att bara ge mat en gång per dag för annars har magen gjort ont på killen.. Alla barn är ju olika så man får testa sig fram för att hitta vad som fungerar :) Kul att Iggy är intresserad och vill ha mat! Håller tummarna att katrinplommonpuren hjälper!
Mer än 7 år sedan
Katrinplommonpure är toppen. Vi har det i gröten som sylt då den annars kan vara lite stark.
Mer än 7 år sedan
Hej Vanja! Vår bebis är 5mån och har så smått börjat smaka på mat på sked. Men här hade vi en väldigt känslig mage när det introducerades annat än bröstmjölk, så den stoppade totalt!
Katrinplommonpuren gjorde suuuuuuusen! Som småbarnsförälder blir det ju mycket bajsprat, så här kommer lite till, efter inget bajs på över 24h ringde jag Vårdguiden och fick det fantastiska tipset. Ett par skedar och sedan (som du så fiffigt skrev) har det LÖST sig!
Gladare bebis, gladare mamma! Kan väl tipsa om att kanske inte bära de fiiinaste byxorna, här har det vart så vattnigt när de runnit till så att de hamnat en del även utanför bjölan!
Kram!
Produkter
Övrigt
   

Drift & produktion:  Wikinggruppen