T-A-C-K!

Inledde dagen med en utefrulle på favorithakhet, läsandes era kommentarer på det förra inlägget. Återigen - TACK! Ni förstår inte hur mycket jag/vi uppskattar er hjälp. Har sagt det förr men säger det igen - det är ovärderligt att ha en expertpanel fylld med föräldraerfarenhet att rådfråga, så himla lyxigt. 

 

Både jag och Niklas har med spänning läst igenom alla kommentarer som kommit in både här på bloggen och på Insta under dagen, och under kvällens middag (vi hade datenight med dinner and a movie) så pratade vi igenom hur vi känner att vi vill göra med det här rackarns sömngrejset. Det var väldigt intressant att få höra att det var många därute som har jämngamla barn som beter sig likadant. Iggy är ju inne i ett stort utvecklingsleap där han helt plötsligt förstår avstånd och relationer på ett helt annat sätt än förut, och det har vi förstått kan skapa otrygghet. Det är inget vi märker särskilt mycket av på dagen, men på natten kan det nog visa sig i form av det här gnyendet som han börjat med när han vaknar. Drömmar/känslor som är obehagliga på nåt sätt?

 

Men vad vi också förstår efter att ha fått höra era erfarenheter, plus att vi pratade med barnläkaren om det då vi var på sexmånaderskontroll på BVC i dag, var att barns sömn ser annorlunda ut än vuxnas. Att vi upplever att Piggly vaknar betyder förmodligen mer för oss än för honom. Han är (nog) knappt medveten om att han "vaknar" (om man ens kan kalla det att vakna då han med stängda ögon mumsar några munnar mjölk och sen får napp och somnar igen efter någon/några minuter). Barn kommer tydligen mycket snabbare ner i djupsömn än vi vuxna, så det här "vakna/sova/vakna/sova"-scenariot som pågår under våra nätter är ingenting han mår dåligt av, eller blir tröttare av. För han märker förmodligen inte så mycket av det.

 

Det var många som (precis som vi) var inne på det här med att sova i egen säng/eget rum, just för att man är så rackarns snabb på att mata/stoppa i napp/vyssja/vagga när man (som vi) ligger i samma säng. Får bebisen någon eller några minuter på sig kan de hinna somna om själva, utan att behöva assistans. Att inte mata lika många gånger per natt går hand i hand med att inte stoppa i nappen 3 sekunder efter att man hört det första gnället. För att han då förhoppningsvis hinner somna om/komma till ro innan jag blixtsnabbt ploppar fram flaskan.

 

Så - vi tänker att vi gör såhär: Piggly ska få börja sova i egen säng, det kommer störa alla tre mindre. På morgonen kommer han däremot fiskas upp fortare än kvickt till oss, får jag inte starta dagen med en god bebis bland kuddarna vill jag inte starta dagen alls.

 

På natten ska vi ge det några minuter när han vaknar och gnyr, inte ge flaskan. Vi ska stoppa in nappen, vill han inte ha den så gossar vi med honom, lägger handen på magen, stryker pannan osv, och försöker få in nappen igen om det verkar finnas behov. Förhoppningsvis blir det lite stök å bök, och sen kan vi få honom att somna om. Nästa gång han vaknar är det samma visa, och vi ska inte ta upp honom eller prata så mycket, bara sovgossa mjukt med honom så han blir lugn å trygg. 

 

Går det som vi hoppas somnar han om utan att äta, och med mindre och mindre behov av assistans. En eller två gånger per natt är dock såklart ok att äta om han verkligen är hungrig, så det trixiga kommer bli att lista ut när det är falskt alarm och bara ska snuttas, och när det är verklig hunger. Går det inte att få honom att somna om utan mat så testar vi att ge honom flaskan. Men då ska det helst ätas ett ordentligt mål, inte bara sväljas några munnar.

 

Målet är en bebis som kan sova i egen säng, somna om själv och sova ett par timmar i sträck utan att vakna. Har inte den blekaste aning om vi kommer lyckas, men vi får försöka. Ni som gjort detta (det var rätt många av er) sa att man får ge det lite tid. Det kan ta två nätter innan det funkar, och det kan ta två veckor. Så det gäller att vara konsekvent och palla härda ut. 

 

Så, nu vet ni hur vi tänker och vad vi kommer försöka med. Håll tummarna för att det funkar, så att vi stackars slitna päron kan få bli lite piggare. Måste dock vänta med att köra det här nya tills på lördag, Niklas ska på en fest på fredag, så vi tänker att vi tar kriget efter den. Men på lördag, då smäller det! Då ska det skruvas ihop spjälsäng!

 

Är sjukt peppad, och det känns som att ovan plan är rätt för oss. Funkar inte den, så får vi testa nåt annat. Men vi börjar här, och bloggen hänger på med tåget såklart!

4 kommentarer

Mer än 6 år sedan
Lina: Tack för pepp, och för info om hur ni gör. Love it! Och YES! Snart e det dags för mediamammagruppsfika! ;-D Hojtar när det är på g!

Klara: Nej, den hade jag inte koll på. Verkar ju superintressant, tusen tack för braigt tips! Vi måste helt klart bli bättre på dagsrutinerna också, men det kommer styras upp nu när Piggly får mer och mer riktig mat hoppas jag. Tack! :-)
Mer än 6 år sedan
Hej Vanja har du läst Gina Ford-böckerna (The Contented Little Baby etc)? De är ju sömnbibeln i US och jag har flera kompisar som har använt sig av dem med stor lycka. Vad jag förstår handlar det väldigt mycket om rutiner på dagen faktiskt. Rutiner för matintag och sömn på dagen ger en tryggare bebis på natten som om man följer råden ska sova natten igenom från ca 4 månaders ålder. Vi har inte haft behov av att testa själva än men som sagt, flera vänner rekommenderar boken/tipsen varmt. Lycka till!
Mer än 6 år sedan
Det kommer kanske bli värre innan det blir bättre med det låter som en jättebra plan. Hugo var lite tvekis när vi la ner honom i egen säng (först bredvid vår egen i någon må ad och nu i eget rum väg i vägg så vi hör honom) men det tog fyra kvällar så somnade han mycket bättre (utan att vi någonsin behövde lämna honom skrikande och ledsen, bara satt bredvid och var lugn, stoppade in nappen, gav snuttetradan osv).
Jag märker skillnaden på att han är hungrig på riktigt på natten när han vaknar mer. Då tittar han på mig och jag märker att han är "med". När han är i dvala och somnar om på 1 sekund av nappen så är det inte hunger utan han vill nog mest kolla läget, om mamma och pappa är kvar!

Och igen. Testa såna här "gungtassar" från brio. Då kan man vagga spjälsängen lite lätt!

Lycka till, och hoppas vi ses snart på "mammagruppen" ;-)
Mer än 6 år sedan
Låter som en mycket bra och vänlig metod. Skönt att se att ni inte nappade på vansinnesförslag om att låta bebis ligga ensam och gråta sig till sömns. Ett barn kan aldrig få för mycket kärlek! Stort lycka till, ska bli kul att följa framgångarna! Kram!
Produkter
Övrigt
   

Drift & produktion:  Wikinggruppen