Nya favoriten!

Den här fräsiga farkosten härjar Piggeloni mer än gärna runt i just nu.

 

Han är (fortfarande) inte särskilt sugen alls på att ligga på mage (fortfarande knappt några vändningar - ska vl bli oroliga?), det enda han vill är att stå och att hoppa. Då är han glad som en liten lärka.

 

Därför klickade vi hem en sånhär, det känns som att allt han kan stå eller hoppa i kommer bli en hit. Så får mammas stackars biceps vila lite... Och Piggly ääälskar denna pryttel! Han får stå! Han får gå! Han får hoppa! 

 

Eftersom han älskat att stå/hoppa sen har var yttepytteminiliten och dessutom varit jäkligt spänstig ändå från dag 1 (inga slappa ben där inte, de är som studsfjädrar!) så säger folk att han kommer vara en sån där som går tidigt. Och kanske det. Men jag vill gärna att han kör magprylen och börjar vända sig först. Helst inte att han hoppar över nåt steg.

 

Min mamma har nämligen alltid haft en massa ryggbesvär. Hon testade än det ena än det andra sättet att träna ryggen, men det som gjorde all skillnad var när en fysterapeut frågade henne om hon hade krupit som barn, eller om hon hoppade över det steget och började gå direkt. Mamma frågade mormor, som sa att jo så var det, hon kröp inte utan gick direkt. Detta, menade denna fysterapeut, gjorde att hon aldrig utvecklade vissa rörelser ordentligt. Nåt som då var orsaken till hennes ryggproblem som vuxen.

 

Mamma fick ett speciellt träningsschema med rörelser som fokuserade på höfterna som hon blev tillsagd att göra varje dag. Det har hon gjort sen dess (detta är nu 15 år sen) och hennes rygg blev märkbart bättre efter en tid med det nya träningsschemat.

 

Vi behöver gå igenom alla steg för att utveckla allt som behöver utvecklas, så därför vill jag inte att Iggy hoppar över nåt. Inte för att vi är där än och att han kommer börja knata av egen maskin i morgon direkt, men ni fattar min tankegång.

 

Det finns en massa skojiga grejer som låter och blinkar på gåstolen, och små pandor som man kan rycka och slita i. Himla fiffigt. Det är så jäkla roligt att se Piggly i den här, han är liksom...överförtjust. Och ens (egen!) bebis som är överförtjust...ja, det kan man bara inte se sig mätt på.

 

Update: Gåstolen finns att klicka hem här (just nu rea dessutom, heja heja)!

7 kommentarer

Mer än 7 år sedan
Hej!
Jag är sjukgymnast/fysioterapeut och jobbar med barn/ungdomar. Vi föröska via lek och vissa hjälpmedel att locka fram så mycket naturliga rörelsemönster som möjligt. Är dock mammaledig nu med min son på snart 6 månader.
Gåstolens/hoppgungans för- och nackdelar är ju ganska omdiskuterat. Finns studier som visar både att det inte gör någon skillnad för den motoriska utvecklingen men också att det kan hämma den motoriska utvecklingen med ett par veckor eller mer. Nu är du ju uppmärksam på detta och har det i åtanke så som du skriver om din mamma så jag är säker på att ni såklart gör det som känns bäst för er så det har jag absolut ingen åsikt om (och har heller inte rätt att uttrycka mig om vad ni ska/inte ska göra). Men vi har i alla fall valt att inte skaffa gåstol/hoppgunga då jag är av den teorin att jag inte anser det vara gynnande för motoriken även om jag tror att min pojke skulle älska det. Men det är ett val jag gör utifrån vad jag anser är bäst för familj. Min son vänder inte än men har börjat försöka inta krypställning. Saker och ting kommer när der kommer! Andra är snabba, vissa behöver lite mera tid. Så länge det inte finns någon känd eller misstanke om funktionshinder tycker jag att man ska vara lugn.
Trots min yrkesroll tränar jag honom varken mer eller mindre än "normalt" :)
Som sagt, ni är dom bästa föräldrarna till ert barn och gör det som känns rätt för er!
All lycka och välgång till er! Kram
Mer än 7 år sedan
Hej!
Du är en sjukt härlig tjej, har själv en dotter på 5 månader och har följt dig på gravid vecka för vecka :)
Min tjejkompis lillkille fick gå till en baby/barn kiroprakter pga av förlossningsskador. Då fråga han om hon använde gåstol. De gjorde hon inte. "Va bra" sa han. De flesta barn med ryggproblem och snea ryggar med mera som han fick in hade använt just gå stol. De gör också att barnen förlorar en del av moteriken, för att de både kan gå och ta på grejer. Vilket de inte kan när de lär sig stå själv först. De tar också i med tårna för att ta fart i gå stolen. Samt lutar dig lite framåt vilket innebär att de intecutveckar balans och skelettet kan växa fel.
Kiropraktern tyckte att de va hemskt att gå stolar ens fick lov att säljas länge eftersom de ksn ge barnen problem äben i vuxen ålder :(
Ville bara dela med mig!
Ha en fin semester!
Med vänliga hälsningar, Jessica!
Mer än 7 år sedan
Å så glad liten Iggy! Kul att han gillar gåstolen! Tror inte du behöver oroa dig men förstår ändå att du gör det (verkar höra till föräldraprylen). Min dotter är också stadig som bara den och älskar att stå och har gjort det länge, men hon hoppar ingenting. Jag har sett att andra bebisar i hennes ålder gör det (5mån), och oroar mig ibland. Men hon älskar däremot magläget och rullar snabbt över om hon läggs på rygg. Barn är så olika och det ena utesluter inte det andra. Min lilla kanske hoppar en dag och Iggy kommer en dag acceptera magläget och krypa. Det finns barn som först går och sen kryper. Stegen kan komma lite huller och buller. Fortsätt att lägga Iggy på mage mellan varven även om det grymtas lite missnöjt :-)
Mer än 7 år sedan
Härligt att Iggy är så glad i gåstolen!! :) Fortsätt traggla med att han ska ligga på mage, det behöver ju inte vara långa stunder. Kanske bättre att testa många gånger om dagen, men bara någon minut? (Det har ni säkert redan gjort.) Vår lilleman låg bara väldigt korta stunder från början, han blev snabbt grinig. Sedan vi skaffade lekmattan LEKA från Ikea har han dock blivit mycket mer nöjd som magliggare. Gällande det där med att vända sig... Vår lillkille KAN och det visar han någon gång ibland (för att göra föräldrarna nöjda?), men han är verkligen inte intresserad av just vändningar.
Mer än 7 år sedan
Hej, vill börja med att säga tack för din härliga blogg, har just nu bebis nr tre på jäsning så jag försöker komma in i bebistankarna igen (går så fort ju, de andra är redan 6 och 3 år)! Men när jag såg bilderna på den lilla lärkan i gåstolen så mindes jag att min mamma faktiskt varnade mig för att ha pojkarna för mkt i en sån... Av just de anledningar som du nämner: att om de "för tidigt" får hjälp att gå/stå så minskar drivkraften att bli så rörliga av egen maskin. Dvs frustrationen i att ligga på mage och vilja komma framåt gör att de börjar krypa, typ... Vet ärligt talat inte alls hur mycket sanning som ligger i det, men eftersom du oroar dig över att Iggy skulle just hoppa över något steg så ville jag dela med mig av det, och det finns säkert någon annan (BVC?) som kan tala om ifall det stämmer.
Kram på dig, ska fortsätta läsa din blogg och hoppas att upplägget som jag och min man kommit fram till med 3 månaders fl ihop när bebis kommer ska mota bort förlossnings-deppen denna gång. Skulle så gärna vilja ha en mysig bebistid, men är inställd på att jag kanske hamnar i det grå träsket igen :/
Mer än 7 år sedan
Vi har letat efter en gåstol som är bra, vill också veta var du hittat er?
Mer än 7 år sedan
Vilken fin! Den verkar bra, vi har också en väldigt spänstig liten kille som tycker om att stå. Var har ni köpt den?
Produkter
Övrigt
   

Drift & produktion:  Wikinggruppen