Sovrutiner

Såhär går det när mamma vänder ryggen till, avverkar sommarpratare vid poolen (Fredrik Wikingsson, RedOne och Elin Kling) och pappa får ratta bebis själv. Han är kreativ iallafall min karl. Det får man ge honom. Och GlamMoms amningsponcho kan helt plötsligt skryta med ytterligare ett användningsområde. #beduinbaby

 

Tänkte skriva lite om sovrutiner. Någon frågade vad vi har för några såna och det är lätt att svara på: Piggly går och lägger sig varje kväll samtidigt som Niklas. Vilket brukar vara runt 23/23.30. Då kör vi hans sovrutin vilket består av att byta till ny fräsch blöja, stoppa in honom i hans sovpåse och ge honom en flaska semp (ersättning). Då somnar han i hundra procent av fallen. Oavsett om han verkade trött innan, eller om han kändes pigg. 

 

När han var nyfödd fram till att han var två månader vaknade han och åt i princip samma tider varje natt: kl 02.30, kl 05 och kl 07. När han var drygt två månader skippade han helt plötsligt att vakna 02.30, vilket för oss var som en DRÖM. Man fick sova oavbrutet från 23/23.30 till 05. Galet härligt. Nu har han ju dock börjat krångla lite och återgått till hur han sov sina första två månader, men jag tror det beror på allt tand/vaccinations-kaos. Så förhoppningsvis återgår han till att sova till kl 05 snart igen. 

 

Efter kl 07-vakningen brukade vi kunna mata igen, och då sov han till 09.30. Vilket var tokskönt, eftersom man då alltid kunde "sova igen" några timmar på morgonen som man förlorat under natten.

 

Vi har inte gjort nåt för att få in rutiner i honom, annat än att lägga honom samma tid varje kväll. Snart tror jag dock (är osäker här, måste googla - tipsa gärna ni som vet!) att man kan börja med att införa rutiner för att han ska somna tidigare. Alltså läggdags vid kl 19, och sen att han sover i princip oavbrutet till tidig morgon. Tror att man kan börja med sånt runt sex månader, men måste kolla upp det lite nogrannare som sagt.

 

På dagen sover han sen typ två månader tillbaka alltid en timme runt lunchtid. Och sen varierar det jättemycket hur han sover på eftermiddagen. Ibland flera gånger och sammanlagt flera timmar (t ex om jag far runt på ärenden och han trynar i vagnen). Och andra dagar sover han ingenting alls på eftermiddagen (om vi är någonstans där det är mycket aktivitet och han är uppe och leker). 

 

Men hur mycket han sover på eftermiddagen verkar inte påverka alls hur hans nattsömn blir. Han är alltid rätt konstant på natten (förutom just nu då). Det verkar vara väldigt individuellt det här med hur bebisar sover, ni får gärna berätta hur era kids gör. Alltid spännande att kunna jämföra. 

 

Nåt som många bebsisar verkar ha gemensamt dock är behovet att dra nåt över ansiktet/ögonen när de är trötta å vill sova. Iggy vill alltid ha en filt över ögonen, och gärna nåt mjukt att klämma på (typ snutten) i händerna. Då är han i sovparadiset, oavsett om han ligger i sitt babynest, i en soffa, i sin vagn, i maxi-cosin, på golvet etc etc. 

 

Ska kolla upp lite mer när man kan börja lägga honom för natten vid 19-tiden. Vore fantastiskt att kunna få en hel kväll med Niklas, utan att samtidigt som man kollar på upplösningen i OITNB gunga/mata/underhålla Piggly. Men. När man väl får kvällarna har jag förstått att sovmorgnarna till 09.30 förmodligen är ett minne blott. Då verkar det som att de vill upp runt 07, och då är det inte tal om att mata å sen grisa vidare till tidig förmiddag. Näää, då är det UPP Å BÖRJA DAGEN som gäller. Phu. Får helt enkelt hoppas att Igster brås på sin morgontrötta mor. 

 

Dela gärna med er av era sovrutiner - tror alla som läser kommentarerna tycker det är spännande att höra hur andra familjer funkar (eller inte funkar!) på det här området.

11 kommentarer

Mer än 7 år sedan
Ta det lugnt med att ändra rutiner som fungerar. Det är inte jättelätt att styra barns sömn. Tar flera veckor att ändra sovmönster speciellt med större barn. Personligen tycker jag 19:00 är väldigt tidigt. Barn brukar inte sova mer än 10 timmar i sträck och vi har gärna lite sovmorgon och mindre vuxentid om kvällen. Beror ju när man vill vakna som familj eller om man kan turas om att ta sovmorgon o s v. Jag skulle rekommendera 21:00 eller 22:00 till ett mindre barn (upp till 9 mânader kanske) och 20:00 efter ettârsdagen. Men alla kommer ge er olika svar och barnet sover olika i perioder och de har ju individuella sovmönster. Vi föräldrar har bägge stora sömnbehov hemma hos oss och vill inte att barnet ska vakna 06:00 utan lägger vid 21:00 och startar dagen vid 07:30.
Mer än 7 år sedan
Wilmer, snart 3 månader, har börjat sova riktigt bra på nätterna. Han var väldigt liten när han föddes och vi fick väcka honom varannan timme dygnet runt för att koppmata, och även om det bara handlade om knappt en vecka så hängde det där kvar länge. Vakna och käka lite, lite. Sova en stund och så om igen.
Men nu sover han mellan fem och åtta timmar på raken, lite beroende på om han sovit något på dagen. Han somnar oftast runt elva när vi andra går och lägger oss. Vaknar mellan 04.00 och 07.00, käkar lite och sover sedan ett par timmar till.
På dagen sover han någon timme kring lunch om jag har tur, annars är han vaken hela tiden. Trodde att bebisar skulle sova mer än såhär, men inte vår tydligen..
Mer än 7 år sedan
Vår bebbe som är 4 månader somnar vid strax efter 20 i vagnen på nedervåningen. Sedan byter vi blöja och bär upp honom till sovrummet när vi går och lägger oss och där somnar han om och sover till runt 08. Vissa nätter vill han ha påfyllning av käk när vi går i säng och de nätterna brukar han sova mindre lustigt nog och vaknar runt 06. Han har sovit hela nätter sedan han var någon vecka gammal så jag håller tummarna för att det håller i sig :)
Mer än 7 år sedan
Våran dotter på 4.5 månad får en ny blöja och massa gos sen flaskan runt 22 sen somnar hon runt 22.30 och sover fram till 9 på morgonen. Vi har inte heller gjort något speciellt för att få henne att sova så men vi är inte ledsna för det :) sen somnar hon vid elva/tolv och sover någon timma sen runt halv fyra och en liten sväng vid sju. Hoppas Iggy ser till att få tillbaka sin goda lilla sömn snart!
Mer än 7 år sedan
Åh ja, det är alltid intressant att läsa andras sovrutiner :)
Vår lilla tjej är snart 3 månader och sover sen en månad tillbaka hela nätter! Så skönt! Beroende på när hon får sista flaskan (allt från 19-21) så sover hon olika länge. Brukar byta till ny blöja och pyjamas innan sista flaskan och sedan somnar hon nästan alltid som en stock och då är det bara att lägga ner henne i sängen. Oftast sover hon till runt 9-10 nånting men ibland vaknar hon tidigare och då är det antingen att hon bajsat eller att hon vill ha nappen så somnar hon om igen.
Känns riktigt lyxigt att både få kväll och sovmorgon och hoppas att jag inte jinxar nåt nu ;)
Mer än 7 år sedan
Hej! Vi brukar natta vår snart 4 månaders dotter mellan 19-20 tiden på kvällen då byter vi till ny blöja sätter på pyjamas (inte nu på sommaren då det blir för varmt då sover hon i blöja) sen sätter sig någon av oss i sovrummet och ger henne en flaska semp och sen lägger vi henne i sin säng och oftast så somnar hon ganska snabbt. Sen sover hon fram till 02.00 typ och får då ny blöja och mat och kan sen somna om till 5 och vaknar sen då vid 7 eller 8 och tycker att vi ska gå upp så ja lägger du honom för natten vid den tiden så vill dom inte sova så mycket längre än till 7 men det är nog olika också från barn till barn:) så ser i alla fall våra nattningsrutiner ut och då får man några timmar med sambon utan barn vilket är väldigt mysigt!
Mer än 7 år sedan
Jag har en son på 4 månader och han somnar runt 19-19:30 varje kväll och det har han gjort sedan han va 2 månader. Vi kör alltid kvällsrutinen med blöjbyte och pyjamas vid 18 och sen tar vi själva läggningen med mat i sov rummet, och lite vaggvisor som spelas från babymonitorn, när han verkar trött och det brukar vara runt 19 tiden. Han vaknar sen ca två gånger per natt och det brukar vara vid 22-23 men då söver vi om honom, lite gung och napp brukar funka, och sedan vaknar han igen vid 24-01 för lite mat och sedan sover han till 06-06:30. Det känns faktiskt helt ok och nu under semestern så turas vi om att gå upp och ge den andra lite "sovmorgon". Han äter ersättning så matningen, läggningen och natten kan även pappan köra!

Han brukar sedan sova ca 2h på förmiddagen och nån timme på eftermiddagen.

Allt detta har ju förändrats lite under tiden och ibland sover han mer och iblan mindre, men så här ser det ut nu iaf :)
Mer än 7 år sedan
Min son (6 månader) somnar runt kl 19-19.30 varje kväll. Det har han gjort sen han var ganska liten. Han har styrt nattningstid själv i stort sett. När han har visat att han varit trött så har vi kört kvällsrutin (blöjbyte, pyjamas och sånt där) och sen lägger jag mig i sängen och ammar honom till sömns. Försöker få honom att somna utan amning så att någon annan än jag kan natta men det verkar ta sin lilla tid.. Han har vägrat napp sen dag 1 och förstår inte grejjen med snutte/gosedjur. Han drar det över ögonen och så får han "panik" för att han har något över ansiktet.. Hur som helst! När han väl somnat lyfter jag över honom i sin säng där han oftast sover till ca kl 2 då han har ett kort uppvak. Vid halv 5 går pappan upp och då brukar pojken också vakna.. Så då lägger jag honom jämte mig, ammar och så sover vi en stund till och går upp för dagen ca kl 7-7.30. Helt okej tycker jag men jag är ganska morgonpigg ;)

Såklart har der varit upp och ner i perioder med fler uppvakta under natten, somnat senare eller tidigare och vaknat tidigare eller senare men för det mesta ser det ut så här :)
Mer än 7 år sedan
Vi brukar ge vår lille gosse, 4,5 månad, D-droppar, ny blöja och pyjamas strax före kl 22. Sen somnar han i samband med amning vid 22.00-22.30 någon gång och sover till 05.18-05.36 (på riktigt!) då han äter och somnar om till omkring 08.30-09.00. Dagarna varierar mer, men i allmänhet sover han ett par timmar runt lunch och någon eller ett par timmar under sen eftermiddag. Oftast somnar han vid amning, men annars med napp och snuttis som sällskap. Himla skötsam bebis än så länge, men det kommer väl perioder med lite mer stök misstänker jag. ;)
Mer än 7 år sedan
Nu blev denna kommentar på fel ställe.. Men men, skyller på amningshjärnan!
Mer än 7 år sedan
Med första gossen tyckte BVC att han inte skulle ligga så mkt på samma sida när han sov, för att undvika att huvudet blir platt på ena sidan.. Visst kan man ju försöka tänka på det men samtidigt så har jag inte sett en person i vuxen ålder som har ett "snett" huvud, eller platt för den delen :)
Nu är han två och ett halvt och det syns ingenting :) så lite sunt tänkande skadar inte ;)
Produkter
Övrigt
   

Drift & produktion:  Wikinggruppen