Surmule!

Hjälp! Vår glada lilla bebis har blivit en riktig surmule. De tre senaste dagarna har han varit kinkig och stissig. Allmänt missnöjd. Det är som att han blir uttråkad sjukt snabbt, ingenting funkar mer än några minuter. Inte ligga på rygg, inte ligga på mage, inte mysa, inte sitta i vagnen med mera med mera. Det enda som funkar är att hitta någon lek som han tycker är rolig, och sen toooookleka. Men det funkar inte heller särskilt länge.

 

Han har ett nytt ljud (typ "brrräää!") som han gör så fort han är missnöjd, vilket är typ varannan minut just nu. Kan inte komma på nåt annat som ändrats än att vi vaccinerade honom i onsdags. Kan det bero på det? Han fick ju en rackarns feber och var hängig i några dagar. Och nu är han alltså jordens surmule.

 

I tre dagar har han också sovit urdåligt, vaknat kl 01.30, kl 03. kl 05, kl 07. Han som i vanliga fall sover från 23 till 05. Gaaaahhhh. Känns som att missnöjesprylen och det dåliga sovandet hänger ihop, har dock ingen aning om vad vi kan göra för att det ska bli bättre. Är det kanske en fas? Enligt Wonder Weeks-appen ska han göra nästa leap om 5 dagar (varje gång de går igenom ett leap blir bebisarna stissiga), kanske är han på väg in i det redan? Någon som har varit med om samma sak? Det är ju så konstigt att Iggy som vanligtvis är en liten sol och väldigt lätt att ha att göra med, helt plötsligt nästan blivit en annan bebis.

 

Man får sig såklart ett leende då och då, men det är inte alls som det brukar vara. Och det här med sömnen, gaaaahhhh... Helt plötsligt förstår jag varför relationer spricker och folk blir knäppa och gör dumma grejer som att skaka sina barn osv. Vi har bara haft det såhär i tre dygn, kan knappt tänka hur jobbigt det måste vara att ha det så i flera månader.

 

Märker blixtsnabbt hur det påverkar oss här hemma. Jag och Niklas som vanligtvis är väldigt snälla mot varandra blir fräsiga å snäsiga. Magontet över att inte hinna med jobbet alls (som jag oftast gör på nätterna, men är nu för trött för att sitta uppe till kl 02) växer till en stor klump. Ledsenheten över att min bebis är missnöjd och att inget jag gör rättar till det. Pust. Ge gäääärna tips på vad ni tror det kan vara, eller hur vi kan göra det bättre!

 

Vi unnade oss en lyxfrulle och tog varsin skål acai på Le Mond i morse för att bli lite gladare. Funkade rätt bra.

 

Piggly fick testa lite. Man kan väl säga att han var halvimpad. Däremot verkar majskrokar kunna bli någon slags favorit. Han käkade sin första krok i söndags, och den var tydligen både rolig att titta på och mumsig att snaska i sig. 

19 kommentarer

Mer än 7 år sedan
Det låter som ett betydligt bättre alternativ att skippa åkpåse, tusen tack för era svar Karin och Vanja! Nu slapp jag den (ganska tråkiga) kostnaden dessutom :-)
Mer än 7 år sedan
Emma: Håller med Karin ovan till 100%! Vi köpte en åkpåse, men anväde inte den alls faktiskt. Det vi använde var en overall-påse (påse över benen stället för två separata ben), den hade vi hela tiden. Då kunde man plocka upp Iggy om han blev surmule, och det var lätt att öppna upp den och göra det svalare för honom när man var inne i ngn butik. med en åkpåse så blir det ju trixigt att plocka upp en ledsen bebis utomhus som har "vanliga" kläder på sig som inte är anpassade för kyla. Känns kalas att Karin säger att de funkar bättre år 2, så vi kommer nog använda den denna vinter istället. Men kör på en overallpåse (vi köpte vår på Lindex, de hade flera olika superfina), den är tokanvändbar. Hade hål för bälte (t ex maxicosi) också, supersmart och smidigt!
Mer än 7 år sedan
@Emma: Jag rekommenderar overall till liten bebis på vintern. Hade samma brydderier förra hösten då jag skulle göra samma val. Tyvärr valde jag åkpåse, vilket funkar bra sålänge barnet ligger och sover snällt i vagnen. Men, barn ligger inte alltid och sover snällt, framförallt inte när man vill att de ska det! :)
Jag upplevde mig väldigt låst till att ta korta promenader i början på grund av stressen av att "tänk om hen vaknar". Med overall och extra filt(ar) kan man bara plocka upp bebisen vid behov.
Åkpåse är dock jättebra för sittdelen vinter nummer två så om du köper en, ta en som funkar när barnet blir äldre också, de är tyvärr lite dyra.
Mer än 7 år sedan
Hej vanja!
Först och främst vill jag bara säga att jag älskar din ärlighet och ditt sätt att skriva <3
Har själv en dotter på ca 1,5 år.
Minns så väl att hon hade en liknade period.
För hennes del spökade tänderna OCH att hon var mer hungrig. Så jag ökade på mängden ersättning samt att vissa dagar ville skruttan ha mat varannan timma annars vart hon såååå missnöjd.
Minns att jag kände mig ganska "låst" man var helt slut och inte alls så trevlig och social.
Det kan låta klyschigt men det GÅR över! :)
Styrkekram <3
Mer än 7 år sedan
Skulle gissa på en utvecklingsfas. Vår kille kom ofta in i dem en vecka innan det står att man vanligtvis kommer in i faserna. Hans urdåliga humör höll i sig en vecka ca och man såg alltid att han hade lärt sig något nytt när fasen var över. För övrigt måste du vara den snyggaste och mest fotgeniska människa på denna jord! Stor kram till er.
Mer än 7 år sedan
Hej, skulle gissa på en utvecklingsfas eller tillväxtfas. Alla bebisar går igenom dom och vissa påverkas mer eller mindre.. Min första son reagerade mer på andra vaccinationssprutan än första. Som någon annan skrev också så kan det vara kombinationen med någon fas och sprutan samt att det kan vara tänder på G, det brukar inte vara så skojigt för som små! Som alla andra faser så går det över och snart är han glad och nöjd igen :) // Mamma till två fina killar
Mer än 7 år sedan
Hej Vanja!

Trisst att Iggy inte är på topp, hoppas det vänder snart :) jag har en fråga angående bäddningen i vagn på vintern... Jag är gravid med första barnet och är beräknad till 19 oktober och känner mig såå lost. Hur gjorde ni första tiden med Iggy? Hade ni åkpåse? Jag har ju googlat sönder detta och tycker nog att det är väldigt skilda meningar om åkpåse är nödvändigt, vissa menar att det räcker med en tjock overall och fårfäll, och kanske en filt att lägga över. Det ska tydligen räcka menar vissa eftersom bebisen ligger så skyddad nere i vagnen. Vore jättegulligt om du ville berätta hur ni gjorde.

Kramar!
Mer än 7 år sedan
Utveckling! Så här är ju livet. Det är snarare "glad jämt" som är undantaget. Tänk, vad de här små liven utvecklas - i en rasande takt. Vaccinet har nog inte hjälpt till, men i grund och bottenr det ju så att livet går upp och ned och små barn går in i olika faser.
Jag tänker att det är så himlans viktigt att vi föräldrar inte bara "premierar" glatt humör och glada miner - att vara nedstämd, ledsen, arg och sur är liksom "lika bra" och behöver också bekräftas. Backa hem. Gör det som funkar. Gilla läget liksom. Vips, så är det över och han är glad igen.
Så fort man börjar kämpa emot och liksom sträva motsatt håll blir det bara jobbigt.
Hang in there och fortsätt ge honom det han behöver.
Kram!
Mer än 7 år sedan
Finns alltid en risk att de kan vara pga vaccinet, har själv tackat nej till alla vaccin på BVC efter att jag började läsa på om dom...
Du kan alltid gå med i Vaccinationers baksida på Facebook, där finns massa fakta. Skulle även rekommendera att kolla på föreläsningen : Vaccin föredrag med Linda Karlström , super mycke bra statistik om vaccin!
Hoppas han blir sig själv igen, aldrig roligt att se sitt älskade barn va missnöjt! Kramar :)
Mer än 7 år sedan
Utvecklingsfas? Checka appen wounderweeks...
Mer än 7 år sedan
Låter INTE kul. Min unge har varit sådär i två dygn nu, och det är lite slitsamt. Iofs så är han sen födseln för dryga 2.5 månader sedan en såndär typ som vill att man ska umgås jämnt. Inget större behov av alone-time direkt:) Hoppas på att Iggy bara har tänder på gång eller en allmän off-vecka. Kanske han är skitsur på vädret som alla andra:)
Mer än 7 år sedan
Åh, förstår att det är jobbigt som tusan! En liten tröst är att så som du beskriver Iggly, så är vår bebis jämt... Alltså så har han varit nu i 3 månader, det är hans regular liksom. Skriker mellan 20-24, sen vaknar han 01, 03, 05, 07 och är vaken. Kan aldrig vara ensam mer än max 2 minuter, varken i babygym, babysitter eller på mage. Kan vara i vagnen men bara om han sover.

Så GRATTIS till att ni haft en "enkel" bebis. Om han inte är så i vanliga fall går det nog över snart hoppas jag! Tänder låter väl kanske troligast.
Mer än 7 år sedan
Jag skulle också gissa på tänder. Frans fick feber efter sin andra vaccinering och var gnällig och jag trodde det berodde på sprutan, sen såg jag de små, små riskornen i underkäken. Det går säkert över snart! :)
Mer än 7 år sedan
Hej vanja! jag måste bara fråga, ska ni döpa honom till piggly, iggy osv. eller har ni kommit på ett annat tilltalesnamn? skulle vara roligt att veta hur ni tänkt kring namnet!
Mer än 7 år sedan
Sötnosen då<3 Hoppas han blir sitt glada jag snart igen.
Det är sånt här som gör mig så rädd för att vaccinera Thelma, så vi har beslutat att inte göra det. Hon fick inte ens k-vitaminsprutan när hon föddes.
Kramar
Mer än 7 år sedan
Hej igen
Jo, jag har också ökat matmängden hon dricker nästan 200 ml varje mål. Ger henne även 1 portion gröt med någon puré på kvällen vid 19. Utan gröt vaknar hon 2 ggr per natt. Men nu sover hon 22-06. Hon är 5 månader och 1 vecka. Vi kör netles milda havregröt. Inte mer än 1 mål om dagen dock då blir hon hård i magen.

Kram igen
Mer än 7 år sedan
Hej
Jag har en dotter som är född den 23 januari. Hon fick sin spruta i måndags (för en vecka sedan) och har inte varit sig själ sedan dess. Det pips och gnälls här hemma också. Hon har liksom Iggy varit så nöjd sedan hon kom, kanske är jag bortskämd men vad jobbigt när ingenting duger. Hon fick först feber av sprutan och när den gick över har hon inte riktigt hittat tillbaka. När man har testat allt och inget funkar mer än 2 minuter blir man matt, tömd på ideer och helt slut.

Har några tips dock:

http://www.ikea.com/se/sv/catalog/products/20259300/#/80259302
Plockade fram den här från förrådet och kavlade ut på vardagsrumsgolvet, fyllde med träklossar i olika färger. Ligger iaf, 10 minuter :)

jumperoo fisher price: Hoppgunga för de minsta, hon älskar melodin. Vi har rainforest.

Köp en bitring att suga på om inte annat. ¨

kolla på paddan.

kram världens bästa mamma.
Mer än 7 år sedan
Skulle också gissa på tänder. Min son är en vecka yngre än Iggy och vi upptäckte första lilla tanden (mitten nedre käken) igår. Han har varit kinkig, klängig och sur ett par dagar. Han är annars världens gladaste som skrattar och (nästan) ler jämt.
Mer än 7 år sedan
Kanske är tänder på g? Har ni kikat i munnen på honom om det ser rött ut? Hoppas att det blir bättre snart! Är själv mamma till en fem månaders så jag vet hur viktig sömnen är:-)

Mvh/ Anna
Produkter
Övrigt
   

Drift & produktion:  Wikinggruppen