Det här med att ligga på mage...

...är INTE mister Grodis favoritgrej. Alls. Varje gång jag kör magträning så knorras det. Försöker få in åtminstone några kortare stunder varje dag, men ofta går det inte mer än någon minut eller två innan han börjar protestera. Det är ju jätteviktigt att han ligger på mage så att han kan öva upp sina rygg- å nackmuskler inför krypandet, så det är lite jobbigt att han inte är så förtjust i det tycker jag. Vad säger ni därute? Nu är Iggy precis 3 månader, vad har ni för erfarenheter av det här med att ligga på mage? Gör era bebbar det, hur gamla är de? Har de redan börjat vända sig kanske? Antar att det bara är att ta det lite pö om pö, magliggandet, vändandet å krypandet kommer väl tids nog. Vet inte riktigt vad det "normala" är vad gäller det här med att ligga på mage, men när jag träffade min mammagrupp så låg ALLA deras bebisar på mage, och var så rackarns nöjda. De var förvisso några veckor äldre än Piggly, men ändå. Idag gick det dock bäst hittills (därav denna glada magbild!). Jag la gymmet på sängen och stagade upp honom med en liten kudde under bröstet. Då var han nöjd i nästan tio minuter, men sen blev han en liten siren. Ni får gärna berätta hur era barn är vad gäller att ligga på mage. Är också tacksam om ni har några tips på hur vi kan få Iggy att gilla sin magträning bättre?

10 kommentarer

Mer än 7 år sedan
Hei!
Begynte å lese bloggen din da jeg bestilte de superglammy ammebh'ene deres tidligere i år. Nå har jeg fått bebisen,ei lita jente i mars og synes det er så kos å lese om familielivet ditt med lille übersøte Iggy :)
Som barnefysioterapeut måtte jeg nesten sende en liten kommentar på dette innlegget.
Som så mange andre er dette med mageleie stadig et tilbakevendende tema på helsestasjonen. For å styrke rygg- og nakkemuskulaturen, forberede muskler og motorikk på de stadig nye og avanserte motoriske utfordringene som kommer (som regel naturlig) og for at barnet selv skal finne måter å komme seg frem og forflytte seg på, bør bebisen ligge på ryggen, på siden og på magen helt fra de er nyfødt. Håper disse 3 tipsene kan være til hjelp :)
1) La Iggy ligge på en matte slik at han får litt friksjon mellom kroppen og underlaget. Ligg gjerne der nede sammen med ham. Blir han liggende på for mykt underlag vil armene bare skli ut til siden og han vil ikke kunne få ordentlig tak i musklene sine som holder han oppe og i en stabil/balansert stilling.
2) Hjelp Iggy til å rulle fra rygg til mage , som bebisene uansett vanligvis gjør selv rundt 4-6 mnd. Da får han inn rotasjonsbevegelser og må jobbe mye med musklene i overkroppen og nakken.
3) la Iggy ligge korte perioder på magen på en matte flere ganger om dagen. Trekk gjerne armene hans mer innunder kroppen slik at albuene støtter seg i underlaget rett fremfor ørene horisontalt. Favorittleken evt. et speil kan legges rett fremfor eller litt på siden slik at han ser ned i matten (styrker musklene på fremsiden av nakken).
Lykke til videre. Klem fra barnefysio i Norge
Mer än 7 år sedan
Jag har inte fått min bebbe ännu, är i vecka 33 nu =) Men jag har hört att det är många bebisar som inte gillar att behöva "träna" och jag tänker att det är precis som med oss vuxna. Vi tycker ju inte heller att det är så förbenat roligt att jag sånt vi måste och som känns lite jobbigt eller tungt ;) Men vi mår himla bra efteråt så det gör säkert Iggy också även fast det är lite jobbigt medans :) Dessutom måste man ju få tjura liiite så att det inte blir allt för jobbigt för föräldrarna när det är dags att tjur i tonåren ;) Kram kram
Mer än 7 år sedan
Hej! Min tjej är född 29:e januari (!!) och avskyr också magläge vilket jag nojjat lite över. Fick tips om att lägga babynestet liksom i armhålorna på henne och då lyfte hon lite mer. Testa det! På mitt BVC hade de ett papper med lite olika övningar man kan göra för bebisar som inte gillar magläge. (Typ ligga på mage på smalbenen och gunga upp och ner.) Fråga där! Jag tror nog bebisarna har det i sig oavsett. Helt plötsligt lyfter de huvudet skyhögt och vänder sig snabbare än kvickt. Lycka till!
Mer än 7 år sedan
Min dotter är också 3 månader. Hon tyckte inte heller om att ligga på mage. Vi fick tips från BVC att sätta ihop hennes händer framför huvudet så att de inte alls blir lika tungt för huvudet. Lägg en spegel framför
Mer än 7 år sedan
Tycker 10 minuter låter jättebra! Min dotter som blir 3 mån om en vecka är inte heller förtjust i magläge, det blir korta stunder ofta. Har märkt att om jag lägger henne med bröstet upp över mina ben så kan hon ligga längre. Och lite gnäll tror jag man får stå ut med, frustration för utvecklingen framåt! Men jag håller med övriga, är övertygad om att Iggy kommer krypa och gå framöver även om han inte gillar magläge just nu! Urgullig är han iaf och ser nöjd ut på bilden :-)
Mer än 7 år sedan
Min tjej är en vecka äldre än Iggy och hon ligger inte speciellt långa stunder på mage, max någon minut. Har börjat lägga amningskudden under henne och att hon tittar på "golvet" i babygymmet, då går det bättre, men som längst tror jag hon legat 4-5 min.
Mer än 7 år sedan
10 minuter är ju lång tid!
Det där med magträning är ju inte helt "modernt" - barn lär sig att krypa ändå.
Så länge de inte ligger på rygg dygnet runt, men oftast har man dem i knät (då balanserar de ju också huvudet), de hålls upprätt m.m.
Den dagen han själv vänder sig från rygg till mage och tycker det är lattjo kommer han säkert att vilja ligga kvar där en stund.
Stressa inte! Det är värre att han ligger och är ledsen än att han inte "tränar" :)
Jag struntade rätt hårt i magträningen. Min son kröp när han var 5 månader och gick när han var 10 månader. :)
Mer än 7 år sedan
Hej! Har mitt tredje barn är nu 6 månader och hon som sina syskon hatar också att ligga på mage. Jag kände tidigt med 1a barnet att jag inte ville framkalla gråt som jag ju gjorde när jag la han på mage så jag har helt enkelt skitigt i magträningen på alla tre! Och se, dom 2 stora springer fullt normalt och trean sitter snart:) dom har heller aldrig varit några hejare på att vända sig tidigt(kanske dock är magträningsbristens fel) men nu i åldrarna 4 och 1,5 vänder dom sig utmärkt;) gör det du känner är rätt för er sålänge han inte är väldigt svag och verkligen behöver träna osv...
Mer än 7 år sedan
Hej!
Jag har två tjejer, 3 och 6 år, och båda två verkligen hatade att ligga på mage när de var i Iggys ålder. De var alltid glada bebisar, förutom när de var tvungna att ligga på mage;). Den första började krypa när hon var 6 mån, och den andra 6,5 månader(ganska tidigt med andra ord) och de hade mkt lite liggapåmageträning bakom sig.. Så min slutsats av det hela var(är) att krypandet kommer oavsett, det är förmodligen en kombo av en massa olika saker som påverkar, men för båda mina barn behövdes som sagt väldigt lite träning, så jag kan säga till 100% att du inte behöver oroa dig, alls:). För övrigt är han ju helt sjukt söt er Iggy:-)!
Mer än 7 år sedan
Har en son som är född andra januari och det var inte förrän efter tre månader som han låg längre än någon minut på mage. Han hatade det. Sen hände saker rätt snabbt, bara på en vecka blev han helt plötsligt mycket mer stabil i nacken och kunde lyft huvudet och hålla det uppe, efter ytterligare en vecka, vände han sig från mage till rygg och nu förra veckan vände han sig från rygg till mage. Tycker att Iggy ser stabil ut och dessutom är ju tio minuter lång tid i bebisvärlden:) Så fortsätt bara träna och bry dig inte om mammor på föräldragrupper som "stylar" med sina duktiga bebisar.
Produkter
Övrigt
   

Drift & produktion:  Wikinggruppen